Expres

Amenzi de 780.000 de lei pentru nereguli în contractele de leasing

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale la încheierea contractelor de leasing.

În total, au fost verificați 25 de operatori economici (societățile de leasing și/sau instituții financiar-nebancare), la nivelul întregii țări, iar pentru abaterile constatate au fost aplicate 30 de avertismente și 36 de amenzi însumând 780.000 de lei, potrivit bilanțului făcut public de ANPC.

Comisarii au dispus și măsuri de remediere a deficiențelor constatate în termen de 15, respectiv 30 de zile, măsuri de aducere la conformitate cu prevederile legale a contractelor în termen de 15, respectiv 30 de zile, măsuri de restituire a sumelor încasate fără temei legal în termen de 15 zile și măsuri de corectare a oricăror neconformități cu prevederile legale constatate în termen de 15 zile.
Totodată au fost emise trei Ordine de către Președintele ANPC în baza Ordonaței de Urgență 50/2010, care se referă la aducerea la conformitate a tuturor contractelor încheiate și repararea deficiențelor constatate.

Comisioane și condiții abuzive

Printre nereguli, comisarii au constatat cazuri în care nu se specificau în mod clar și concis informații precum: tipul de credit, tipul ratei dobânzii aferente creditului, fixă sau variabilă, DAE (%), toate ipotezele folosite pentru calcularea DAE, existența sau inexistența unui drept de retragere.

Au fost și situații în care rambursarea anticipată era condiționată de plata unei sume minime, în care se percepea comision de lichidare (rambursare) anticipată în condițiile în care rata dobânzii aplicată creditului este variabilă și cazuri în care comisionul unic avea valoare diferită de la un contract la altul. De asemenea, unele unități își puneau clienții la cheltuieli de închidere în cadrul facturii emise cu ocazia încetării contractului. Au fost și cazuri în care se condiționa utilizarea obiectului de leasing (autoturismul) la un anumit număr de kilometri anual, clientul fiind sancționat în cazul depășirii limitei.

Iată alte nereguli identificate: perceperea unui comision de analiză dosar cu valori diferite, în cadrul aceluiași tip de credit (leasing financiar); Neindicarea în tabelul de amortizare/graficul de rambursare, termenele și condițiile de plată a ratelor; Limitarea procentului de dobândă la un anumit nivel, indiferent de valoarea indicatorului în baza căruia se compune dobânda; Aplicarea unui procent de dobândă penalizatoare pe zi de întârziere, în cadrul contractelor de leasing financiar în care rata dobânzii menționată în contract este variabilă în funcție de un indicator (EURIBO/ROBOR) + marjă fixă, situație în care operatorul financiar nebancar nu poate anticipa valoarea dobânzii penalizatoare la data la care consumatorul ar fi restant, și totodată că aceste penalităti sunt datorate de către Utilizator din valoarea sumelor facturate și neachitate și nu la principalul restant.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare