Expres

Ambulatoriul de la „Neuro”, dotat suplimentar cu bani economisiți

Ambulatoriul de la „Neuro”, dotat suplimentar cu bani economisiți. Peste 1,9 milioane de lei din fonduri europene au fost economisite de Consiliul Judeţean Braşov în urma implementării proiectului „Îmbunătățirea serviciilor sanitare ale Ambulatoriului Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov prin achiziționarea de dotări”.
Acest proiect, în valoare totală de 10.572.694 lei, a fost accesat de administraţia publică judeţeană în anul 2019, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. A prevăzut achiziţia, instalarea şi punerea în funcţiune a nouă loturi de echipamente care au însemnat în total 53 de tipuri de aparate medicale de specialitate – printre care un computer tomograf şi un aparat de RX-grafie, precum și 22 de seturi de mobilier. Toate acestea urmând să intre în dotarea cabinetelor din Ambulatoriul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov.
Fondurile economisite în urma finalizării tuturor achiziţiilor prevăzute în proiect s-au ridicat la 1.900.824,02 lei inclusiv TVA, iar pentru valorificarea la maximum a acestei oportunităţi financiare, contractul de finanţare a fost prelungit cu acordul ADR Centru, până la finele acestui an, astfel încât CJ Braşov să procure echipamente medicale suplimentare.

Sunt necesare aparate pentru laborator

În urma discuţiilor purtate de membrii echipei de implementare a proiectului cu factorii de decizie din cadrul spitalului beneficiar, s-a conturat necesitatea achiziţiei a şapte loturi de echipamente destinate cu precădere activităţii medicale de laborator, cu o valoare totală estimată la 1.635.576,15 lei.
Achiziţia a fost lansată în noiembrie 2022, însă la termenul de depunere a ofertelor, stabilit pe 4 ianuarie 2023, s-a constatat că doar pentru două loturi au fost înregistrate documentaţii de participare.
Astfel, pentru lotul de echipamente de laborator – format dintr-un microscop binocular cu cameră digitală și software de captură imagine, un kit de pipete automate monocanal cu carusel, un incubator termostat, o lampă cu lupă şi o hotă microbiologică, cu o valoare estimată de 127.697,75 lei (fără TVA), s-a depus o singură ofertă, aflată în prezent în procedura de evaluare.
Pentru lotul de analizoare – alcătuit dintr-un sistem de centrifugare a sângelui, un sistem de centrifugare a probelor, un analizor automat de microbiologie, un echipament automat de electroforeză, un analizor automat pentru biochimie și microscopie urinară, un sistem de centrifugare urină, un sistem automat multiparametric de imunodetecție, un analizor automat pentru coagulare, un analizor automat de biochimie, un analizor automat de hematologie, un sistem pentru centrifugarea separată a probelor COVID-19, un analizor automat de ioni şi un densitometru, lot estimat la valoarea de 1.207.440 lei (fără TVA), au fost înregistrate două oferte, acestea fiind în etapa de evaluare.

Pentru cinci loturi de echipamente se așteaptă oferte

În cazul loturilor neofertate procedura a fost anulată, fiind reluată pe 13 februarie 2023 cu termenul de depunere stabilit pentru data de 21 martie 2023, ora 15:00.
Aşadar, operatorii economici din domeniul medical pot depune la Consiliul Judeţean Braşov documentaţiile de achiziţie pentru următoarele cinci loturi de echipamente:

  • Echipamente medicale (ecograf, dispozitiv de administrare a oxigenului, defibrilator, tărgi), estimate la 212.812 lei (fără TVA);
  • Aparate de sterilizare (lămpi cu ultraviolete, diverse alte aparate şi produse medicale, autoclave), evaluate la 60.969,40 lei (fără TVA);
  • Echipamente frigorifice pentru laborator (recipiente izoterme), cu o valoare estimativă de 5.520 lei (fără TVA);
  • Echipamente IT (imprimante şi trasatoare, diverse echipamente), estimate la 18.412 lei (fără TVA);
  • Termometre (aparate de verificare a temperaturii şi a umidităţii), cifrate la 2.725 lei (fără TVA).

„Sunt bucuros că acest proiect cu finanţare europeană prin intermediul căruia ne-am propus îmbunătăţirea dotărilor medicale ale Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie se va încheia în acest an cu achiziţia, instalarea şi punerea în funcţiune a unor echipamente suplimentare faţă de cele prevăzute iniţial. Din economiile realizate în urma procedurilor de achiziţie anterioare reuşim să cumpărăm încă 34 tipuri de echipamente extrem de necesare investigării pacienţilor care se confruntă cu probleme neurologice. Acest proiect este o dovadă în plus a faptului că accesarea fondurilor europene reprezintă cea mai bună cale de urmat atunci când ne dorim investiţii în îmbunătăţirea infrastructurii medicale pe care o administrăm.
În acest sens am valorificat axele Programului Operaţional Regional 2014-2020 pe care am fost eligibili, am depus şi câştigat proiecte în cadrul PNRR pe componentele destinate domeniului medical şi aşteptăm deschiderea finanţărilor pe programele operaţionale din exerciţiul financiar 2021-2027
”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Economii și din alte proiecte

Ambulatoriul de la „Neuro”, dotat suplimentar cu bani economisiți. De menţionat este faptul că administraţia judeţeană a realizat economii în implementarea celorlalte proiecte europene privind dotarea cu aparatură şi echipamente a unităţilor sanitare.
Astfel, în proiectul vizând Ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, finalizat anul trecut, s-au realizat economii în valoare de 420.000 de lei care au permis achiziţii suplimentare de 389.500 lei.
În proiectul dotării Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean, care urmează se încheie la finele acestui an, s-au realizat economii de 1.799.174,66 lei care permit în prezent desfăşurarea procedurilor de achiziţie pentru încă cinci loturi de echipamente.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button