Expres

Alte exponate au încins spiritele la Brașov

Alte exponate au încins spiritele la Brașov

Pe lângă statuia de la Modarom, care a stârnit o controversă uriașă (detalii aici), cei mai mulți brașoveni având reacții vehemente de respingere, alte exponate aduse la Brașov în cadrul aceluiași eveniment cultural au încins spiritele. Reacții dintre cele mai critice sunt pot fi întâlnite pe Facebook privind expoziţia „Excess” a sculptorului Virgilius Moldovan, brașovean de origine, stabilit de mulți ani la Viena. Dacă „Dimensiunea singurătății” a artistului arădean Ioan Nasta iese inevitabil în calea celor care trec prin zona Modarom, lucrările lui Moldovan sunt expuse la Centrul Cultural Apollonia, fiind văzute doar de vizitatori. Sculpturile sunt trupuri umane diforme, dizgrațioase, dezgolite, în poziții ușor de calificat drept impudice, cu capete de animale sau doar căpățâni fără corp, cu expresii dezagreabile și un grup statuar cu puternică sugestie de deviație sexuală.
Îndată ce fotografii din expoziție au ajuns pe Facebook pe pagina My Name: Brașov, reacțiile s-au stârnit furtunos. „Oribilă”, „grotescă”, „groaznică”, „satanică” sau „opera unor sataniști”, „demonică”, „urâțenie”, „apologia urâtului”, „atrocitate”; „Oribil, grotesc, de-a dreptul scârbos! Rușine!”; „atrocitate”, „monstruozitate” sunt doar câteva dintre comentarii.

Foarte puțini au sărit în apărare.

Politicieni din PSD și PNL Brașov nu au ratat ocazia de-a ataca, mai mult sau puțin voalat, administrația USR. Asta, deși expoziția face parte, ca și statuia de la Modarom, din programul Bienala Albastră – Bienala Internațională de Artă Vizuală, finanțată de Consiliul Județean (dominat de PNL, în coaliție cu PSD) și cofinanțată de Primăria Brașov. Bienala e organizată de Asociația Culturală Artessentia din Brașov și cuprinde peste o mie de opere artistice realizate de 400 de artiști din țară și din străinătate selecționați și de 13 artiști invitați consacrați, expuse în 24 de spații din Brașov și din alte localități (detalii aici).

„Sculpturile hiper-realiste de mari dimensiuni ale lui Virgilius Moldovan supradimensionează adevăruri neconfortabile despre corpuri umane imperfecte, adesea groteşti. Adevărurile surprinse de artist fac referire la o intimitate resimţită adesea ca obscenă. Creaţiile sale se impun prin caracterul impecabil al execuţiei tehnice, care surprinde nuanţat defectele corpului uman. Virgilius Moldovan ne propune o artă care dezvăluie şi exclamă pentru a demasca un presupus caracter anacronic al glorificării printr-o artă monumentală sau prin estetismul tradiţiei abstracte, punând în valoare capacitatea persuasivă a limbajului figurativ”, se arată în prezentarea unei expoziții din 2016, de la Cluj-Napoca, a sculptorului. La care a fost interzis accesul vizitatorilor sub 18 ani, la fel ca în cazul lucrărilor expuse în septembrie 2023 la Sibiu.

Sursa foto: My Name: Brașov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] se află și cele care au stârnit cele mai mari controverse în orașul nostru (detalii aici și aici.) Tot astăzi, de la orele 17:00, la Centrul Cultural Apollonia, Str. Michael Weiss, Nr.22, […]

Back to top button