Expres

Alarmant! Un drog periculos, asociat cu moartea unui copil de 13 ani, a ajuns în România

Alarmant! Un drog periculos, asociat cu moartea unui copil de 13 ani, a ajuns în România, potrivit expertului antidrog Cătălin Ţone. El a afirmat că pe piaţa drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, cu un personaj din jocurile Nintendo, Donkey Kong, care recent a ajuns şi în România.
În legătură cu acest comprimat au fost emise alerte la nivel european, deoarece un copil de 13 ani a murit după ce l-a consumat. Ţone a precizat că, în multe cazuri, drogurile sunt colorate artificial, au logouri şi ştampile ca să atragă tinerii. Pericolul constă în faptul că aceste comprimate au concentraţie foarte mare, spune expertul antidrog.


„Este un comprimat de ecstasy cu acest personaj, Donkey Kong (dintr-un joc Nintendo – n.r.), de culoare portocalie sunt comprimatele. Se produc în Olanda sau în Belgia. Ceea ce este semnificativ e că are o concentraţie mare de substanţă activă şi, în urmă cu câţiva ani, un adolescent de 13 ani din Ţara Galilor a fost găsit mort de supradoză în parc, iar dealerul lui, de 14 ani, ulterior a fost reţinut şi arestat. Şi au mai fost câteva crize în Marea Britanie şi în Belgia”, a declarat Cătălin Ţone, la un post TV.

Drogul, periculos din cauza concentrației, a fost depistat în România


„Pericolul crescut la aceste comprimate, la acest tip de drog este că are o concentraţie foarte mare, iar consumatorul când înghite pastila, nu ştie exact care este concentraţia. S-a stabilit, din punct de vedere al specialiştilor, că tot ce depăşeşte la fete peste 1,3mg/kg corp, iar la băieţi peste 1,6mg/kg corp de substanţă activă, doza poate să devină letală.. Aceste comprimate au 120 mg pe comprimat de substanţă activă, dar s-a ajuns şi la un record de 450 mg pe comprimat. De aceea, unele comprimate ecstasy au un şanţ de fragmentare, practic comprimatele se pot rupe, fie de către dealerii care distribuie acest tip de drog, fie se poate rupe de către consumatori, pentru a nu înghiţi întreg comprimatul”, a precizat Ţone.
Drogul Donkey Kong a fost depistat, în România, la Vaslui.


„Donkey Kong este un comprimat în legătură cu care s-au emis alerte la nivel european şi a fost capturat într-o operaţiune în judeţul Vaslui. Este vorba despre un grup infracţional organizat care distribuia, compus din 6 membrii, care distribuiau mai multe tipuri de droguri, printre care şi 39 de comprimate din acest tip de drog”, a adăugat Ţone.

Este un drog preferat de tineri la concerte și festivaluri

Potrivit acestuia, tinerii preferă acest tip de drog la festivaluri și are preț accesibil.
„Comprimatele de ecstasy costă între 60 şi 80 de lei, undeva în jur de 15 euro. Deci nu sunt preţuri chiar foarte accesibile, dar în orice caz, nu este un preţ exagerat, mai ales că ele se distribuie şi se consumă în apropierea festivalurilor, la concerte. Sunt droguri stimulante ale sistemului nervos central. Din punct de vedere juridic, sunt încadrate ca droguri de mare risc şi pedeapsa este cea mai mare, pentru traficarea şi deţinerea unor astfel de droguri pentru consum propriu”, a precizat expertul.

Cum îl fac traficanții atractiv

„Traficanţii caută să facă comprimate care sunt atractive din punct de vedere al logourilor, din punct de vedere al formei, au culori frumoase, roz, portocaliu, galben, au diferite ştampile cu firme atractive, de îmbrăcăminte, de maşini, am văzut cu personaje din desene animate, Donald Trump iarăşi este un alt comprimat. Prin acest colorit şi aceste logouri se încearcă atragerea noilor consumatori care să debuteze în consumul de drogrui şi cei care sunt deja dependenţi sau care au un obicei de consum, să cumpere aceste comprimate. (…) O altă modalitate de a fi atractiv este drogul cunoscut ca şi cocaina roz. Este un coktail de droguri comups din cocaină, ketamină şi se adaugă şi MDMA şi peste toate astea se adaugă coloranţi şi arome de căpşuni, cireşe”, a subliniat Cătălin Ţone.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button