Expres

Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav este oficial finalizat

Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav este oficial finalizat. Anunțul a fost făcut de Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.
„Am terminat toate lucrările de construcţii şi instalaţii necesare infrastructurii aeroportuare şi asigurării serviciilor de navigaţie aeriană. 23 mai este data la care şi ultima procedură de recepţie – cea a sistemelor de navigaţie şi sistemelor conexe acestora puse în funcţiune la Centrul de Dirijare Zborurilor DNSAR Arad, a fost încheiată cu succes, etapă care a urmat recepţionării clădirii de contingenţă – turnul de control remote al Aeroportului de la Ghimbav”, a precizat Veștea.
Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav este oficial finalizat. Valoarea totală actualizată a contractului privind „Asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav/ Realizarea infrastructurii fizice şi dotarea ei cu echipamente specifice” este de 84.483.440,36 lei, din care construcţia şi instalaţiile clădirii de contingenţă au reprezentat 24.356.082,71 lei, iar diferenţa de 60.127.357,65 lei a însemnat achiziţionarea şi funcţionalizarea sistemelor de navigaţie şi a sistemelor conexe acestora.

„Este un moment istoric pentru noi, ca administraţie publică judeţeană, să anunţăm că am finalizat cel mai important obiectiv investiţional din istoria postdecembristă a judeţului Braşov, realizat în cea mai mare parte cu resurse financiare proprii.
Sunt foarte bucuros că am ajuns în acest punct, îndelung aşteptat şi pentru care în ultimii ani am depus eforturi susţinute, împreună cu partenerii noştri instituţionali, ROMATSA şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română, cu sprijinul autorităţilor şi instituţiilor publice locale şi centrale, al operatorilor economici şi al tuturor celor care au avut o contribuţie la implementarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav.
Tututor le mulţumesc şi sunt convins că beneficiarii strădaniilor noastre – viitorii pasageri ai Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav vor aprecia şi se vor bucura de această realizare fără precedent pentru o administraţie publică judeţeană din România!”

Adrian Veștea, președintele CJ Brașov

Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav este oficial finalizat. Ultimele proceduri de recepţie au vizat încheierea construcţiei şi funcţionalizării clădirii de contingenţă şi a turnului de control virtual care va asigura dirijarea zborurilor pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.
Comisia de recepţie la terminarea lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav/ Realizarea infrastructurii fizice şi dotarea ei cu echipamente specifice” a fost formată din specialişti reprezentând Consiliul Judeţean Braşov, Regia Autonomă „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”, Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA, DNSAR Arad, Primăria Oraşului Ghimbav, DSNAR Arad, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Braşov, alături de specialişti ai antreprenorului – asocierea de firme SC UTI Construction and Facility Management SA – SC BOG’ART SRL care a executat contractul, precum şi ai dirigintelui de şantier.
Recepţia a avut loc în două etape.
În 19 mai s-au desfăşurat procedurile privind încheierea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor la clădirea de contingenţă – turnul de control remote, o construcţie alcătuită din parter, două etaje, un etaj trei retras şi acoperiş sub formă de platformă de observaţie destinată serviciului de meteorologie.
Parterul înseamnă un spaţiu eminamente tehnic în care au fost instalate echipamentele pentru sistemele de comunicaţii radio, comunicaţii terestre, sistemele de navigaţie aeriană, precum şi serverele şi echipamentele aferente sistemului remote tower, alături de tablourile electrice, sursele de alimentare UPS şi grupul electrogen.
Spaţiile de la etajul întâi au funcţiuni administrative, fiind destinate birourilor angajaţilor, în timp ce etajul al doilea a fost împărţit într-o zonă destinată sistemelor meteo şi o altă zonă alocată pentru o ulterioară dezvoltare a sistemului de turn virtual.
La etajul al treilea sunt instalate alte echipamente aferente turnului virtual, iar pe acoperiş funcţionează sistemul video format din 14 camere de luat vederi fixe şi două camere mobile de înaltă rezoluţie.

Proceduri de recepție și la Arad

Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav este oficial finalizat. Cea de-a doua etapă a recepţiei a avut loc în 23 mai, la sediul Centrului de Dirijare DSNAR Arad, unde au fost recepţionate sistemele de navigaţie şi sistemele conexe acestora.
Este vorba despre sistemele RVT (turn virtual de control), VREC (înregistrare voce), AWOS (sistem automat de observaţii meteorologice), ATIS (sistem de informare aeronautică), NAVAIDs (sisteme de navigaţie), VCCS (centrală telefonică), VHF-EVHF (sistem de comunicaţii şi urgenţă), LAN-WAN (reţea locală – reţea Wide Area), CMS (monitorizarea sistemelor), MCS (Master Clock) şi CFR (sistem automat de alarmare).
Recepţia sistemelor de echipamente a fost precedată de realizarea ultimelor teste SAT (Site Acceptance Test), astfel încât să existe certitudinea că toate echipamentele necesare funcționării turnului virtual corespund din punct de vedere funcțional.
Toate echipamentele amintite sunt puse în funcţiune în spaţiul special alocat în sala operaţională a Centrului de Dirijare Arad, unde există patru posturi de operare destinate dirijării la distanţă a traficului pe Aeroportul Braşov.

Nouă firme au construit Aeroportul

Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav este oficial finalizat. Pentru realizarea contractului privind asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, realizarea infrastructurii fizice şi dotarea ei cu echipamente specifice, asocierea de firme UTI Construction and Facility Management – BOG’ART SRL a avut şapte subcontractanţi şi terţi: Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii, Electroproiect, Smart Integrated Solutions SRL, Popp & Asociaţii, Thales Italia S.P.A., Saab Digital Air Traffic Solutions AB şi Specialne Systemy a Software A.S.
Implementat începând cu luna ianuarie 2022, acest contract a cuprins proiectarea, construcţia şi funcţionalizarea clădirii de contingenţă, precum şi fabricarea, instalarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor specifice care asigură serviciile de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, atât echipamentele instalate în amplasamentul aeroportuar, respectiv ILS/DME şi DVOR/DME, cât şi cele care compun turnul virtual de control şi care funcţionează în clădirea de contingenţă şi la Centrul de Dirijare a Zborurilor DSNAR Arad din cadrul ROMATSA.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] de prenotificare a ajutorului de stat atât pentru investiții, cât și pentru funcționarea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav (AIBG).Conform documentelor adoptate de consilierii judeţeni, în scenariul cel mai pesimist, […]

Back to top button