Expres

Aeroportul Brașov. Wizz Air, la un pas să înnopteze la Ghimbav

Aeroportul Brașov. Wizz Air, la un pas să înnopteze la Ghimbav

Zborurile Wizz Air operate duminică, 26 noiembrie, de la și la Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav (AIBG – GHV) au avut o întârziere de aproape patru ore şi jumătate, a anunțat Boarding Pass. Este vorba despre cursele de la Brașov spre Dortmund și dinspre Dortmund la Braşov.
Zborul de retur a decolat de la Braşov spre Dortmund cu trei minute înainte de închiderea aeroportului (19.00).
„Dacă nu reușeau să decoleze la timp, avionul rămânea la Brașov până luni dimineață la ora 7-8”, mai spun cei de la Boarding Pass, care nu au indicat cauza întârzierilor.
Pentru decolarea târzie cauza probabilă a fost viscolul, de cod portocaliu, care a afectat mare parte din județul Brașov.

De altfel, brașoveanul Ștefan Cojocaru a surprins imagini cu acțiunea de degivrare a avionului Wizz Air, remarcând și el faptul că aeronava a decolat la limită. „Cred că avem o nouă premieră la GHV – prima degivrare. -2 grade temperatura la sol – și un vânt nasol – pe înregistrare nu se aude pentru ca am folosit niște microfoane izolate (se pare că și-au făcut bine treaba)

De ce este necesar procesul de degivrare al avionului? Fenomenul de givraj înseamnă că în condiții de temperaturi scăzute și umiditate ridicată poate apărea un strat de gheață pe părțile metalice ale aeronavei. „Gheața pe avioane este foarte periculoasă. Poate influența aerodinamicitatea, poate duce la scăderea portanței, totul culminând cu prăbușirea aparatului de zbor. Deci degivrarea aeronavelor (deicing) este necesară pentru siguranța zborului“, detaliază airlinestravel.ro, explicând că degivrarea poate fi necesară și în condiții de vreme bună, cu soare și câteva grade peste 0, dar de fiecare dată la solicitarea comandantului aeronavei.

Degivrarea se face aplicând cu presiune o soluție specială pe suprafețele metalice ale aeronavei. Aceasta are rolul de a desprinde și de a topi stratul de gheață de pe întregul fusejal, în același timp având și rolul de a preveni formarea de strat nou de gheață pentru o perioadă de până la 20 de minute. În acest timp, aeronava trebuie să decoleze.

Pentru degivrare, se folosește o mașină (sau mai multe) special pentru acest proces, care poate dura între 15 și 40 de minute.

„Data viitoare când veți zbura cu avionul, să nu vă enervați din cauza întârzierilor generate de procesul de degivrare. Este pentru siguranța voastră, a zborului și a întregului echipaj. De menționat faptul că procesul de degivrare se face după îmbarcarea pasagerilor, astfel aeronava poate fi pregătită rapid de decolare. Degivrarea se face pe platformă sau la poarta de îmbarcare”, potrivit surse citate.

Și Dan Air a trebuit, în câteva rânduri, să lase avionul să „înnopteze” la Ghimbav, pentru că nu a reușit să decoleze înainte de ora 19.00, dar o singură dată din cauza vremii neprielnice.

Foto 1: Facebook/Ștefan Cojocaru

Foto 2:


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare