Expres

Aeroportul Brașov – momentul marcajelor

Aeroportul Brașov – momentul marcajelor

Este activitate intensă la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav. În aceste zile se lucrează la realizarea marcajelor și inscripționărilor pe suprafețele de mișcare.

Lucrările se apropie de final

Adrian Ioan Veştea, președintele Consiliului Județean Brașov, a dat detalii în acest sens:

„În aceste zile sunt trasate marcaje pentru o suprafață de 12.200 mp, în culorile galben, roșu, alb reflectorizant, precum și 700 mp de marcaje negre. Pentru marcare se foloseşte o vopsea specială pentru aviaţie. Vopseaua asigură un anumit coeficient de frânare şi o anumită rugozitate. Astfel, contribuie la frânarea corespunzătoare a aeronavelor când acestea rulează peste suprafeţele marcate. Vopseaua folosită are depus şi un strat de bile reflectorizante. Asta conferă o mai bună vizibilitate pe timp de zi şi de noapte.

Marcajele sunt realizate la pista de aterizare/decolare, calea de rulare şi platforma de parcare aeronave. Pentru fiecare din aceste suprafete sunt executate marcajele specifice. Scopul este de a oferi informaţii echipajelor de pe aeronavă în etapele de aterizare, decolare, rulaj şi parcare.

Există o diversitate de marcaje care trebuie realizate, cum ar fi: axial, prag pistă, zonă de Touch Down, marcaj de punct de ţintă, marcaj de punct de aşteptare, poziţii de parcare la platformă, indicativ direcţie aterizare, marcaj marginal, marcaj de întoarcere.

Pentru realizarea marcajelor este necesar ca suprafeţele să fie curăţate de praf şi de orice alte impurităţi. Trebuie să se asigure o aderenţă bună a vopselei pe suprafeţele corespunzătoare.

Poziţionarea marcajelor în teren este determinată foarte exact cu ajutorul topometriştilor, începând de la pragul pistei, poziţia de punct de ţintă şi marcajele de zonă de Touch Down. Poziţionarea rezultă din datele furnizate din procedurile de zbor. Marcajele sunt plasate astfel încât să fie vizibile de către pilot în faza de aterizare. Fiecare dintre acestea oferă informaţii utile pentru echipaj.

Realizăm marcajele în această etapă, deoarece au fost finalizate procedurile de zbor pe baza cărora se stabilesc coordonatele de execuţie pentru anumite marcaje. S-au încheiat mai multe lucrări care necesitau prezenţa maşinilor în zona pistei, ceea ce genera praf, implicit existând riscul deteriorării şi mătuirii marcajelor.

Execuţia marcajelor semnifică faptul că ne apropiem de finalizarea lucrărilor. Ne pregătim de certificarea şi operaţionalizarea aeroportului (pentru certficare este necesară executarea marcajelor, verificarea coordonatelor de prag de pistă, de zonă de ţintă etc.)”.

Cât costă marcajele

Contractul pentru „Marcaje și inscripționări suprafețe de mișcare la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav”, în valoare de aproximativ 474.000 de lei, este implementat de firma SC GIROD Semnalizare Rutieră SRL.

Aeroportul Brașov – momentul marcajelor


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button