Expres

Aeroportul Brașov. De ce riscă să devină muzeu

Aeroportul Brașov. De ce riscă să devină muzeu. Specialiștii în industria aviatică consultați de site-ul Panorama, care dădeau de dinainte de deschidere șanse mici de reușită Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav (AIBG), își mențin opinia și explică ce e de făcut acest nou obiectiv de infrastructură să nu aibă soarta altor investiții care au rămas la nivel de „muzeu”.

„Aeroportul este un business independent, care trebuie să stea pe picioarele lui fără să fie subvenționat de autorități locale sau centrale. Dacă autoritatea locală a făcut un aeroport, ar trebui să îl facă profitabil, pentru că altfel va fi o gaură neagră la infinit”, a explicat pentru Panorama directorul Asociației Pro Infrastructura, Ionuț Ciurea.
Gabriel Bobon, fondatorul platformei boardingpass.ro, este și el reținut cu privire la șansele ca aeroportul să aibă succes. Potrivit lui Bobon, deocamdată Aeroportul din Brașov are succes doar în ceea ce privește cursele de charter: „În prima lună de când s-a deschis aeroportul, există un grad de rezervare de 90-95% pe chartere. Deci, s-ar putea ca anul viitor să fie chiar mai multe curse de acest fel. Însă nu e nimic surprinzător, pentru că charterele funcționează de pe orice aeroport. Dar șansele ca chartere care să aducă iarna oameni în Brașov pentru ski, să facă incoming, cum se spune în domeniu, sunt extrem de mici. E posibil să apară ceva încercări din Marea Britanie, dar va fi ceva insignifiant”.
Bobon a explicat că, în mare parte, pasagerii care au zburat de pe Brașov sunt localnici, lucru care nu este nici acesta în mod special un avantaj.
„Din sursele mele, până acum clienții au fost brașovenii care merg în vacanță sau să își vadă rudele de afară. Or, nu asta era sursa de pasageri pe care o căutai. Traficul pe care ar trebui să se bazeze un aeroport e cel venit din curse regulate. Nu am informații despre Wizz Air, însă prețul biletelor sunt în continuare mici, ceea ce înseamnă că gradul de încărcare nu este foarte mare. La Dan Air, s-a ajuns undeva la 50 de pasageri pe zbor, dar este mult prea puțin”.

Se simte lipsa unui operator mare

De numele Aeroportului Brașov s-a lipit pe prima pagină a principalelor site-uri de știri compania aeriană Dan Air, prima care a operat curse de linie de la Ghimbav și cea care acuză ROMATSA că ar comite sabotaj, pentru că ține aeroportul într-un program redus, de 12 ore, între orele 7 și 19.
Fostul președinte al CJ Brașov, Adrian Veștea, a explicat însă cum stau lucrurile (și) aici.
Cursele companiei au fost nevoite de mai multe ori să aterizeze pe Otopeni, pentru ca ulterior să transporte pasagerii cu autocarele către Brașov. Ori de la Brașov la Sibiu. Iar din cauza acestei situații, reputația nou înființatului aeroport a fost pusă la grea încercare.

„Autoritățile locale să nu stea la mâna operatorului privat. Pe de o parte, este susceptibil de șantaj, nu la modul ilegal, dar la modul – dacă nu îți convine ce îți cer, îmi iau jucăriile și plec. Multe companii low-cost așa fac pe aeroporturile mici”, a explicat Ionuț Ciurea.
O altă problemă adusă de faptul că un operator privat de talie foarte mică domină deocamdată pista din Brașov este dată de faptul că nu are conexiuni cu alte orașe mari, fapt ce ciuntește iar din potențialul aeroportului.

Sunt zeci de destinații cu care Dan Air sau chiar și Wizz Air nu sunt conectate. Degeaba zboară Dan Air la Bruxelles, pentru că dacă nu există o interconectare cu o altă companie aeriană, nu va fi atractiv. Dacă turiștii vin din 50 de orașe din Europa, nu se vor înghesui pe o singură rută. Vor rămâne cu câteva rute, dar mai mult vor avea parte de trafic etnic sau VFR – Visiting Friends and Relatives”, a adăugat Gabriel Bobon.

Astfel, în opinia fondatorului boardinpass.ro, Aeroportului din Brașov îi lipsește un operator care să aibă conexiuni internaționale în adevăratul sens al cuvântului.

„Le trebuie obligatoriu un operator imens, gen Lufthansa, Lot, poate Turkish Airlines, dar deja vorbim de alte ligi. Ei au hub-uri imense, conectate cu sute de destinații internaționale și din toate aceste destinații, dacă există 3-5 turiști care vor să viziteze Brașovul, atunci pot să ajungă în acest oraș prin hub-urile acestor companii. Frankfurt, Munchen sau Viena au numeroase conexiuni, dar pentru asta ar trebui mai mult de o cursă pentru o săptămână”, spune Gabriel Bobon.
Însă acest lucru nu se poate produce peste noapte, argumentează Ionuț Ciurea, de la Pro Infrastructura.

Nu există nicăieri în lume un aeroport de dimensiunile astea care se va umple de curse în secunda doi. Nu îți vin companiile private, pentru că asta îți implică multe costuri. Companiile mari vin foarte greu, așa că te bazezi pe companii mici, cu un singur avion”.

Concurență acerbă pe piață

Un alt motiv pentru care Brașovul pare că n-are șanse să scoată capul în lumea aviatică prea curând este concurența acerbă de pe piață. Chiar dacă pentru turiștii de week-end, care stau blocați pe Valea Prahovei în mașini, distanța pare imensă din Capitală până „orașul de sub Tâmpa”, pentru companiile aeriene densitatea de aeroporturi internaționale este una foarte mare pe un spațiu mic.
„Piața dictează, iar Brașovul are concurență de la Otopeni, Cluj, Târgu-Mureș. Se va face ușor, ușor autostrada până la Cluj, se face A13 în vreo 5-6 ani. Iar la Cluj ai mult mai multe conexiuni și companiile aeriene se uită și la chestia asta. Cât de mare e piața de la Brașov, câți sunt? Merită pentru o companie să bage curse acolo? Răspunsul de cele mai multe ori este nu”, a explicat Ionuț Ciurea.
Gabriel Bobon a comparat conectivitatea care există deja în Sibiu și a arătat astfel de ce ar fi nevoie pe Brașov de un operator mare: „La Sibiu, de exemplu, zboară Lufthansa și Austrian, care au legături de oriunde în Europa sau chiar în afara Europei. Și ai conectivitatea inclusă astfel, cumperi un bilet și ai toate zborurile pe el. Plecând pe ruta asta, sosind de la Sibiu și plecând de la București, ai un avantaj imens, pentru că ai foarte multă flexibilitate. Asta e ce are nevoie un pasager. Dacă zbori o dată pe săptămână pe Brașov, e greu să faci trafic și să fii competitiv cu alte aeroporturi care sunt apropiate de Brașov și care sunt în orașe unde poți vizita multe lucruri”.
Iar toată această lipsă de conectivitate afectează și potențialul traficului de business, a mai explicat fondatorul boardingpass.ro: „Există o lipsă de predictibilitate, de flexibilitate. Rutele spre Germania, de exemplu, sunt doar două pe săptămână. Și dacă cineva aterizează luni și are treabă o zi, ar vrea să se întoarcă miercuri acasă. Și atunci își ia biletele pentru Otopeni, nu stă să piardă timpul în Brașov”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Popa
11 luni în urmă

E simplu. Catre aceasi destinatie de pe Otopeni e 850 euro, din Brasov este 1200. Oricat as vrea sa sprijin aeroprtul… De 350 de euro fac altceva.

Popa
Răspunde la  Popa
11 luni în urmă

Am uitat sa specific ca este acelasi operator: Dan Air.

Back to top button