Expres

Aeroportul Brașov. A doua cea mai slabă lună de trafic, dar tot este în top 10

Aeroportul Brașov. A doua cea mai slabă lună de trafic, dar tot este în top 10

Peste 1,7 milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile din România în prima lună a acestui an. Cifra este cu aproape 12 procente mai mare decât totalul pasagerilor înregistrați în ianuarie 2019 și cu aproape 4 procente mai mare decât totalul pasagerilor din ianuarie 2023, potrivit datelor transmise de Asociația Aeroporturilor din România (AAR).

Potrivit graficelor (vedeți galeria foto) transmise astăzi de Asociaţia Aeroporturilor din România (AAR), în prima lună a lui 2024, traficul de pasageri pe Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav (AIBG) a fost de 8.249 călători, dintre care 8.227 pasageri pe curse externe. Deși AIBG e internațional, apar și pasageri pe curse interne – 22.
De fapt, este o singură companie aeriană care operează curse regulate, Wizz Air, și apar rar zboruri private, de acolo fiind probabil călătorii înregistrați pe curse interne.
Este una dintre cele mai slabe luni întregi din scurta istorie a Aeroportului Brașov, inaugurat în 15 iunie 2023, dar totuși sunt cu câteva sute de pasageri în plus față de decembrie – când s-a înregistrat cel mai mic număr – 7.790.
Cu toate acestea, cu numărul de pasageri pe zboruri externe, dar și pe ansamblu, AIBG s-a situat pe locul al zecelea din 17 aeroporturi, în ianuarie 2024. Locul 9-10 l-a ocupat și în ultimele luni.
Numărul mișcărilor (decolări și aterizări) de pe Aeroportul Brașov nu este disponibil, din eroare fiind publicat tot cel din noiembrie 2023, când au fost 104.
Peste Braşov s-au situat aeroporturile din Bucureşti (Otopeni) – 1.069.060 de pasageri, Cluj – 207.451 de pasageri, Iaşi – 179.460, Timişoara, Suceava, Craiova, Sibiu, Bacău şi Târgu Mureş.

Arad – 9 pasageri, Tulcea – 0

În spatele Braşovului, este aeroportul din Constanţa, cu 5.869 de pasageri în total. Locurile următoare sunt ocupate de aeroporturile Oradea, Satu Mare, Maramureş, București Băneasa, Arad – 9 pasageri și Tulcea – 0 pasageri.
Actualul director al AIBG, Constantin Albu, a fost director al Aeroportului Tulcea, din 1995 până în 2017. În 22 de ani, însă, atâta timp cât a fost director al aeroportului „Delta Dunării”, Constantin Albu nu a apucat să vadă vreo cursă de linie aterizând sau decolând de pe aeroportul pe care l-a condus, fiindcă aici nu a mai existat vreo cursă regulată din 1993.
Totuși, datele nu sunt atât de rele pentru Brașov, având în vedere că primele două luni din an, în aviație, sunt mai slabe din punct de vedere al traficului.
Pe de altă parte, din mai, când încep zborurile charter de vacanță, și din iunie – când începe să opereze Fly Lili curse regulate și Wizz Air va mai introduce o destinație – ar urma ca traficul să crească exponențial (detalii aici).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button