Expres

A murit Claudiu Iordache. Numea BRAȘOVUL „al doilea oraş frumos al Revoluţiei Române”

  • IMG_5216_201293.JPG
  • Revolutionari vasile mardare087_201314.JPG
 

Claudiu Iordache, una dintre figurile-simbol ale Revoluţiei Române din Decembrie 1989 de la Timişoara, a murit. În 3 noiembrie sărbătorise aniversarea a 79 de ani. Familia sa, soția și cei doi fii, acuză o eroare medicală: „A plecat atât de neașteptat, de nedrept, încât șocul plecării sale este copleșitor, strivește sub greutatea lui cuvintele care ar încerca să înțeleagă. Ar fi putut fi în viață în acest moment dacă aceia chemați în ajutorul vieții lui ar fi pus un diagnostic corect, urmat de un tratament salvator. Dacă empatia, umanitatea le-ar fi condus pașii pe drumul salvării unei vieți. Din nefericire, nu a fost să fie așa. Și el a plecat”, se arată pe pagina de Facebook a lui Claudiu Iordache.

S-a aflat în primele rânduri ale Revoluției din 1989 de la Timișoara, în primul oraș declarat de revoluționari liber de comunism. Este unul din cei 11 membri fondatori ai Societății Timișoara, organizație înființată în prima lună după Revoluţia din decembrie 1989 „ca urmare a confiscării acesteia, la Bucureşti, de către nomenclatura comunistă”. Societatea Timișoara a emis „Proclamația de la Timișoara”, al cărei punct 8 propunea o Lege a Lustrației: niciun fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securității să nu aibă dreptul de a lucra în funcții publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive. La acel moment, Iordache a fost împotriva aplicării Punctului 8 de la Timișoara, considerând că este îndreptat strict împotriva lui Ion Iliescu. În anul 2014 a declarat că „Ar fi trebuit să susţin ca Punctul 8 de la Timişoara să se fi aplicat în societatea românească. I-am fi împiedicat să pună mâna pe România”.

Claudiu Iordache a fost director general al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, din 2004 până în martie 2018, când a fost demis într-un mod controversat. Anterior a deținut diverse funcții publice, fiind și parlamentar în Adunarea Constituantă (1990-1991).

A fost poet, dramaturg, prozator, eseist, membru al Uniunii Scriitorilor, dar a avut și activitate publicistică.

În decembrie 2015 a participat la deschiderea Centrului Regional de Comunicare şi Cercetare Braşov 1989, prin vernisarea unei expoziţii de fotografii documentare la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov (Casa Sfatului) şi semnarea unui protocol între institutul pe care îl conducea şi Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor și Urmaşii Eroilor (A.L.R.U.E) Braşov – Decembrie 1989 (foto 2-3).

Claudiu Iordache s-a arătat deosebit de emoţionat, rememorarea acelor momente din 1989 aducându-i la final ochii în lacrimi şi vocea gâtuită: „Vin de la Timişoara şi ajung aici, în al doilea oraş frumos al Revoluţiei Române. Nu există libertate mai preţioasă decât cea cucerită prin jertfă. Din păcate, revoluţionarii sunt de multă vreme desconsideraţi, iar ceea ce facem noi la institut este să ne asigurăm că au parte de preţuirea şi de respectul pe care le merită. Doar recunoştinţa ne ajută să nu fim orfanii Revoluţiei. Să nu uităm că atunci (…) ne-au murit copiii, au murit fraţii şi prietenii noştri!”.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare