Expres

Răsturnare de situație în cazul legii pensiilor

Răsturnare de situație în cazul legii pensiilor.

FMI a transmis că legea pensiilor ar trebui să fie modificată sau măcar regândită aplicarea ei pe etape. Asta deoarece costul majorării pensiilor cu 40% în medie este unul mult prea mare pentru bugetul României.
Asta după ce Marcel Boloş, ministrul finanțelor, a declarat că avizul pe care l-a emis este unul negativ, dacă Guvernul nu își asumă noile ținte de deficit bugetar. În replică, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că nu va impune noi taxe în 2024.
Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Muncii a prezentat un impact bugetar mai mic decât cel estimat de Banca Mondială.

Impact de 0,5% din PIB, în 2024

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) recomandă modificarea legii pensiilor, pentru că va avea un impact de 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2024 și va afecta ținta de deficit bugetar asumată de România, afirmă surse guvernamentale consultate de Economedia.
Conform acestora, misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) pregătește raportul final, după vizita derulată luna trecută în România. În acest raport, reprezentanții FMI vor include și aspecte privitoare la noua lege a pensiilor, după ce aceasta a fost adoptată joi de Guvern.
Raportul va include, conform sursei citate, un paragraf care va sublinia că proiecția prezentată în raport nu include cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor, estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024 și adițional 1% din PIB începând cu 2025.
„Cheltuielile suplimentare implică o traiectorie a deficitului inconsistentă cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB”, arată reprezentanții Fondului.
FMI atrage atenția că „este necesar ca această componentă a legii (care implică cheltuieli de asemenea magnitudine) să fie reconsiderată sau implementarea legii în forma propusă să fie reconsiderată”.

S-ar impune creșteri de taxe

În avizul emis, Ministerul Finanțelor a precizat că este necesară creșterea taxării mediului de afaceri și a populației, care să aducă un impact bugetar de minim 33 de miliarde de lei, respectiv un impact bugetar minim de 1,8% din PIB începând cu anul 2025.
Ministerul Finanțelor a avertizat și că, începând cu anul 2024, consecința neîncadrării pe o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar duce la riscul de suspendare a fondurilor, risc care nu mai poate fi evitat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
11 luni în urmă

Dar cand “specialii” jumulesc bugetul Romaniei cu peste un miliard de euro pe an nu se opune FMI? Sau FMI are nevoie de “speciali” ca acestia sa inchida ochii la unele furaciuni? Aud?

Back to top button