Expres

9 iunie, zi de vot cu reguli noi. Tot ce trebuie să știți

9 iunie, zi de vot cu reguli noi. Tot ce trebuie să știți

La alegerile de duminică, brașovenii își vor alege – pentru următorii patru ani – primarul, pe cei 27 de consilieri locali, președintele Consiliului Județean și cei 34 de consilieri județeni (detalii aici).
Totodată, brașovenii și turiștii care ne vizitează îi pot alege – pentru un mandat de cinci ani – pe cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.
Acest din urmă scrutin a fost stabilit încă de anul trecut, la nivel european, iar România a decis să organizeze simultan și alegerile locale.
În 2024 s-a suprapus anul alegerilor pentru Parlamentul European (din cinci în cinci ani) cu cel pentru locale, parlamentare (ambele din patru în patru ani) şi prezidenţiale (tot la cinci ani).

Cinci buletine de vot și o tușieră

Ca urmare, duminică, 9 iunie, fiecare cetățean cu drept de vot care își are domiciliul sau reședința, stabilită anterior datei de 11 aprilie, în municipiul Brașov va primi cinci buletine de vot: unul pentru alegerea primarului, unul pentru alegerea consilierilor locali, un al treilea pentru alegerea președintelui Consiliului Județean, al patrulea pentru alegerea consilierilor județeni, iar cel de al cincilea pentru alegerea europarlamentarilor.
Pentru alegerile locale, cetăţenii pot să voteze doar la secţia de votare unde sunt arondaţi conform domiciliului.
Dacă încă nu știți unde sunteți arondați, puteți verifica aici. Și Primăria Brașov are o aplicație.
Fiecare alegător va primi două seturi de buletine de vot (patru pentru alegerile locale şi unul pentru alegerile europarlamentare) şi va semna două liste (una pentru alegerile locale şi una pentru alegerile europarlamentare). Pe lângă ştampilă, va avea la dispoziţie şi o tuşieră.



În deplasare, doar pentru europarlamentare

Cetățenii care nu au domiciliul în Brașov sau și-au stabilit reședința în ultimele 60 de zile (până în 11 aprilie) în Brașov, pot, de asemenea, vota la secțiile din orașul nostru, pe listele suplimentare, și vor primi un singur buletin de vot, cel pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European.
La fel, dacă nu sunteți în Brașov duminică, puteți vota de oriunde, pe liste suplimentare, doar pentru europarlamentare.

Minimum 15 ore de votare


O premieră în acest an o reprezintă faptul că secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 și 22.00. La alegerile precedente, ele s-au închis de la ora 21.00.
Totuşi, în mod excepţional, preşedintele secţiei de votare are dreptul de a decide – în caz că sunt cetăţeni care încă nu au apucat să voteze, dar se află în interiorul secţiei de votare sau în preajmă, în imediata apropiere şi stau la rând pentru a-şi exercita dreptul la vot – prelungirea votării până la 23.59, când sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat.

Ce documente sunt necesare

Pentru a vota în țară, alegătorii români au nevoie de un act de identitate valabil: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; carte de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Cetățenii români care au domiciliul în România NU vor putea vota în țara noastră pe baza pașaportului simplu, a celui temporar sau a pașaportului electronic. Pe baza acestor documente pot vota, în România, doar cetățenii români cu domiciliul în străinătate.

Puteți trece de două ori pe la secția de votare


Conform informaţiilor Autorităţii Electorale Permanente, în 9 iunie, cetăţeanul poate opta să voteze doar pentru un singur scrutin (locale sau parlamentare). Există şi varianta votului la ore diferite. De exemplu, dacă alegătorul votează doar la locale şi, iniţial nu vrea să voteze la europarlamentare, el poate reveni pentru a vota şi pentru Parlamentul European. Dacă votul este exprimat la secţia de votare unde alegătorul este arondat, pe lista de alegători se menţionează „Revenire”, iar cetăţeanul semnează. De asemenea, alegătorul poate merge şi la o altă secţie de votare pentru a-şi exprima opţiunea pentru Parlamentul European, situaţie în care el este trecut pe listele suplimentare.
Astfel, la intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate. Acesta îl va scana sau înscrie datele în sistem și îi va aduce la cunoștință faptul că tableta permite înregistrare distinctă pentru cele două scrutine: locale și europarlamentare. Alegătorul îi va spune operatorului la care dorește să voteze: fie la unul, fie la altul, fie la ambele. Operatorul va comunica președintelui secției de votare informațiile furnizate de tabletă, pe baza cărora președintele secției de votare decide în mod concret dacă alegătorul are sau nu are drept de vot.
În cazul în care alegătorul optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, președintele biroului electoral al secției de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezența alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat. Dacă, pe parcursul zilei, cei care au votat pentru un singur tip de scrutin doresc să participe, totuși, și la celălalt, o pot face până la ora închiderii votării. În acest caz, pe locul barat anterior din rubrica destinată semnăturii, președintele biroului electoral al secției de votare urmând a scrie în dreptul acestuia mențiunea «REVENIRE», să semneze și să aplice ștampila de control a biroului electoral al secției de votare.

Vot cu însoţitor, pentru cei cu afecţiuni vizibile

Cetăţenii care nu pot să-şi exercite dreptul de vot din cauza unei afecţiuni vizibile vor putea fi însoţiţi în cabina de vot de o persoană la alegerea lor, menţionând că este interzis ca aceştia să fie însoţiţi de membrii biroului secţiei de votare sau de candidaţi. În interiorul cabinei de vot, cetăţenii pot să rămână timp suficient pentru a vedea bine buletinul de vot, pentru a pune ştampila unde doresc.
De asemenea, sâmbătă (8 iunie) şi duminică (9 iunie, până la ora 14.00) persoanele nedeplasabile pot solicita la secţiile de votare la care sunt arondaţi deplasarea urnelor mobile (detalii aici).

În ce condiții se dă alt buletin de vot

Intrat în cabina de vot, alegătorul își exercită dreptul de vor aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează. Atenție, nu are dreptul să fotografieze sau să filmeze buletinul de vot în cabina de vot!
Alegătorii trebuie să fie atenţi cum aplică ştampila de vot, pentru că opţiunea trebuie să fie evidentă. Dacă aceasta este aplicată între căsuţe sau se pun ştampile în mai multe căsuţe, buletinul este anulat. De asemenea, este anulat şi buletinul de vot în care ştampila cu menţiunea „Votat” nu este aplicată în nici o căsuţă.
După ce își va exercita votul, îndoaie buletinele de vot astfel încât să se vadă ștampila de control a secției de votare și îl depune pe fiecare în urna corespunzătoare autorității alese: primar, consiliu local, consiliu județean, președinte consiliu județean. În cazul în care, înainte de a fi introdus în urnă, buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi i se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.
Alegătorul restituie ștampila cu menţiunea ”VOTAT” și își primește actul de identitate pe care s-a aplicat ștampila sau un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului.


Urna greșită nu anulează votul

Buletinele de vot care vor fi introduse greşit într-o singură urnă sau în altele decât cele destinate vor fi considerate valabile şi nu vor fi anulate. Cetăţenii care greşesc la introducerea în urnele inscripţionate şi pun buletinele de vot într-o singură urnă sau încurcă, de exemplu, urna destinată preşedintelui Consiliului Judeţean cu cea pentru Consiliul Judeţean, acele buletine de vot vor fi considerate valabile. Ele vor fi separate şi puse pe capitole când vor fi deschise urnele şi se vor număra voturile. Simpla greşeală a punerii buletinul de vot în altă urnă decât cea special inscripţionată nu conduce la anularea votului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button