Expres

28 de tone de produse alimentare, direcționate către distrugere, înaintea Paștelui, deoarece erau improprii consumului uman. Bilanțul ANSVSA…

Peste 28 de tone de alimente au fost direcționate către neutralizare, înaintea Paștelui, de către inspectorii sanitar-veterinari, deoarece erau improprii consumului uman. Inspectorii sanitar-veterinari au controlat 9.476 de obiective din sectorul alimentar înaintea sărbătorilor pascale.

Au fost verificate carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare și centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploataţiei.


„În intervalul 28.03.- 13.04.2021, în România au fost sacrificați în total 127.554 de miei și iezi în 46 de centre autorizare temporar și în 88 de abatoare pentru ovine.
Deficienţele constatate de inspectorii Autorității, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 852 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 4.762.2587 de lei, emiterea a 18 ordonanțe privind suspendarea temporară a activității și a 11 ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității unor unități.
De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială și au fost dirijate către unități de neutralizare 28.041,5 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor”
, se arată în bilanțul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.


Dintre neconformităţile constatate și sancţionate pot fi menţionate următoarele:
-desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar;
-deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare;
-etichetare necorespunzătoare;
-nerespectarea cerinţelor generale de igienă;
-lipsa implementării corespunzătoare a programul de autocontrol;
-lipsa monitorizării temperaturii în depozit;
-deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
-deficienţe structurale: vopsea exfoliată, gresie spartă, blat tranşare deteriorat;
-carne de miel expusă la comercializare fără expertiză sanitară veterinară.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziționarea produselor alimentare să fie făcută numai din unități sau spații aflate sub control sanitar veterinar. Pentru sesizarea neregulilor din domeniul siguranței alimentelor, cetățenii pot apela numărul de Call- Center al instituției 0800.826.787, serviciu telefonic gratuit în orice rețea de telefonie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button