Expres

1 Mai muncitoresc, la Muzeul Amintirilor din Comunism (video)

1 Mai muncitoresc, la Muzeul Amintirilor din Comunism. O nouă expoziție temporară intitulată „1 Mai Muncitoresc” a fost deschisă la Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) din Brașov, fiind organizată în colaborare cu Muzeul Cineastului Amator.
Expoziția unică aduce în fața publicului o colecție de fotografii și obiecte care amintesc de felul în care se sărbătorea 1 mai în trecut.
Fotografiile fac parte din arhiva Muzeului Cineastului Amator și prezintă amploarea pe care o avea una dintre cele mai importante sărbători comuniste. În imagini sunt surprinse parade, caruri alegorice, precum și mulțimile prezente la manifestațiile prin care era celebrată Ziua Internațională a Muncii în Reșița înainte de 1989.
Alături de fotografii, expoziția „1 Mai Muncitoresc” prezintă și pancarte sau alte obiecte folosite de muncitori în cadrul acestor manifestații. Obiectele, colecționate și păstrate cu grija, provin din colecții personale strânse din mai multe orașe industriale din România.

„Prin această expoziție, organizată în colaborare cu Muzeul Cineastului Amator, ne-am dorit să oferim publicului oportunitatea de a înțelege mai bine istoria noastră recentă și a de a reflecta asupra schimbărilor majore care au avut loc de atunci încoace. «1 Mai Muncitoresc» face o paralelă interesantă cu modul în care sărbătorim 1 mai în prezent, când ne bucurăm de o zi liberă pe care să o petrecem alături de familie și prieteni, într-un mod relaxat”, spun organizatorii.

Exista și un „imn” al acestui „1 Mai muncitoresc”. Ciprian Porumbescu a compus melodia, în anul 1880. De fapt, „Râde iarăși primăvara” este una dintre cele mai cunoscute melodii de dinainte de 1989, fiind cântată de fiecare dată la petrecerile de 1 Mai ale oamenilor muncii. Cântecul a fost compus de Ciprian Porumbescu în 1880, an în care a şi fost tipărit în Colecţia de Cântece. La acea vreme, tot marele Porumbescu a fost cel care a compus şi versurile.
Originalul cântecului nu a avut nici o legătură cu sărbătoarea muncitorească. Se pare că versurile iniţiale au fost asemănătoare cu strofele poetului Vasile Alecsandri. Un cântec pentru a saluta primăvara, renașterea naturii, un cântec vesel și foarte melodios, a fost confiscat de comuniști pentru a le servi cauza. Textul a fost schimbat în 1946, pentru a se potrivi mai bine propagandei. Nu e un cântec patriotic, însă, așa cum pretinde videoclipul de mai jos.
Mai multe puteți citi aici.
Versurile inițiale și muzica imnului național (în perioada 1977-1989) „Trei culori” au fost de asemenea compuse de el.

Poate fi vizitată gratuit

1 Mai muncitoresc, la Muzeul Amintirilor din Comunism. Expoziţia temporară este deschisă până la 31 mai 2023 şi poate fi vizitată gratuit de marți până duminică, între orele 10:00-18:00, la sediul Muzeului Amintirilor din Comunism, pe Bd. Eroilor 19, Brașov.
Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înființată în cadrul proiectului „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” ID 127384, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundația «Alături de Voi» România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro
MAdC prezintă perioada comunistă într-o manieră creativă, cu scopul aducerii aminte, informării și educării non-formale a vizitatorilor despre o perioadă semnificativă din istoria României. Colecția permanentă a MAdC prezintă fotografii, obiecte și amintiri care surprind latura personală și completează datele istorice despre România sub regimul comunist.
Fiind o întreprindere socială, SC Cincinala SRL are o misiune socială asumată, aceea de a sprijini copii din grupuri vulnerabile și a-i intega în comunitate prin programe dedicate, tabere, excursii, vizite la muzee și alte activități.
Muzeul Cineastului Amator este un muzeu privat, unic în România, ce îşi propune cercetarea şi readucerea în atenţia publicului a mişcării de cineamatorism din România. Principalele direcţii pe care se orientează muzeul sunt colecţionarea de aparatură utilizată de cineamatori (camere pe peliculă, aparate de proiecţie, vizioneze, prese de tăiat şi lipit filme, filme pe peliculă), colecţionarea de piese ce au legătură cu industria şi cultura cinematografică (postere de film, poze din filme, poze cu actori, programe de film) şi facilitarea accesului publicului la expoziţiile realizate.
Muzeul este găzduit de Centrul Universitar UBB Reșița, fiind amplasat în fosta cabină de proiecție a cinematografului „23 august”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare