Educaţie

[ViDEO] Un BRAȘOVEAN are șansa de a studia la prestigiosul Colegiu de Muzică Purcell din Londra

 

Rotary Brașov organizează un eveniment caritabil care va avea loc pe 5 februarie la Opera Brașov, prin care vrea să strângă bani pentru un adolescent brașovean de 16 ani, Ioan-Octavian Pîrlea, violonist extrem de talentat care a fost invitat să susțină o audiție (ceea ce este în sine o performanță) la celebrul Colegiu de Muzică Purcell din Londra. Octavian va primi o bursă, care însă nu acoperă toate cheltuielile implicate de formarea sa, pentru a ajunge unul dintre cei mai străluciți violoniști ai lumii.

Ioan-Octavian Pîrlea s-a născut pe 3 februarie 2001, la ora 22.20 de minute. Tatăl său, instrumentist la Opera Brașov, își amintește cu exactitate momentul: „Eram prim-clarinetist la Opera din Brașov. Am terminat spectacolul la 21.30 și am plecat repede la Maternitate, unde soția mea trebuia să nască. Nu m-au lăsat să o văd, pentru că era prea târziu. Am ieșit în curte și am auzit un plânset de bebeluș. M-am uitat la ceas. Era ora 22.20. Am mers acasă, am sunat la Maternitate și mi-au spus că fiul meu a venit pe lume la ora 22.20”.
Când era mic, Octavian iubea mașinuțele. La șase ani, le-a schimbat însă pe o pianină adevărată. Deși a făcut progrese rapide în urma lecțiilor particulare, părinții au decis să-l dea în clasa întâi la vioară (Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov). S-au gândit că e mai ușor să reușești în lumea internațională a muzicii cu vioara, decât cu pianul. Și s-a dovedit alegerea cea bună. După nici un semestru de școală, Octavian a avut primul său concert cu Filarmonica din Brașov, iar concursurile și concertele au continuat lună de lună.

A dat o bursă de 1.000 de euro în Elveția pe întâlnirea cu un maestru

La 12 ani, când copiii de vârsta lui sunt încă foarte atașați de casă, de familie, Octavian le-a cerut părinților să-l transfere la Liceul de Muzică „Dinu Lipatt” din București. Simțea că trebuie să treacă la o nouă etapă de studiu. Din primul an la București, a fost selectat pentru Olimpiada Națională de vioară și a luat locul întâi. Au urmat numeroase concursuri și premii. Anul trecut a fost răsplătit cu un masterclass în Elveția. A câștigat o bursă de o mie de euro, pentru studiu cu profesori renumiți la Geneva. A renunțat la premiu în favoarea unui prieten, pentru că Octavian își dorea altceva.
Voia să ajungă la Sinaia unde se desfășura masterclass-ul violonistului Remus Azoiței, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra. A ajuns acolo, dar nu a mai prins un loc la clasa maestrului. A continuat să spere că profesorul își va face timp să-l asculte. Iar minunea s-a întâmplat. Profesorul i-a acordat un sfert de oră din timpul său liber pentru o audiție. L-a ascultat însă 45 de minute, timp în care i-a făcut numeroase recomandări. Până la recitalul final, care avea loc peste trei zile, Octavian a exersat zi și noapte la vioară ca să pună în practică recomandările maestrului. Recitalul i-a convins pe profesorul Azoiței și pe colegul său de master, Charles Sewart, director al Catedrei de Corzi la Purcell School, London, că Octavian este un mare talent.

Momentul Sinaia i-a schimbat viața

Începând cu momentul Sinaia, viața lui Octavian s-a schimbat. Profesorul Azoiței i-a anunțat pe părinții lui Octavian că fiul lor este invitat să dea o probă la Colegiul de Muzică Purcell din Londra. „Băiatul e un geniu! Copilul ăsta a îndreptat în trei zile lucruri pe care unii dintre studenții mei le îndreaptă într-un an. Am vorbit cu Charles și vrem să-i acordăm lui Octavian o bursă la Colegiul Purcell din Londra. Trebuie să se pregătească pentru examen”. Pe 26 ianuarie 2017, Octavian a susținut admiterea la renumitul colegiu londonez, care a constat în patru probe: una de vioară,una de pian, una de teorie muzicală și testul de limbă engleză. Rezultatele se vor da până la finele acestei săptămâni, Dacă va fi admis, brașoveanul va primi o bursă anuală de 24.000 de lire sterline, dar costurile unui an de studiu se ridică la 33.000, la care se adaugă cheltuielile de cazare și de drum. Părinții lui Octavian au făcut și fac eforturi financiare deosebite pentru a susține performanțele fiului lor. Cazarea, biletele de avion și meditațiile de la Londra, din această lună, îi costă 2.000 de lire sterline, bani împrumutați până acum.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button