Educaţie

[ViDEO] BRAȘOV. Mai multe locuri fără taxă la Universitatea Transilvania

 

Cu o lună înainte de startul admiterii, reprezentanţii Universităţii „Transilvania” din Braşov au anunţat câte locuri sunt disponibile în cele 18 facultăţi ale universităţii, precum şi noutăţile cu care vine instituţia în anul universitar 2017/2018. Astfel, sunt disponibile, în total, 6.020 de locuri pentru studii de licenţă – învăţământ cu frecvenţă. Dintre acestea, 2.800 de locuri sunt finanţate de la buget, iar restul de 3.128 sunt cu taxă. Comparativ cu anul trecut, pentru admiterea din acest an sunt cu peste 160 de locuri mai multe pentru studiile de licenţă – IF. De asemenea, pentru studiile de licenţă – frecvenţă redusă şi învăţământ la distanţă sunt disponibile în total 570 de locuri. La studiile de masterat – învăţământ cu frecvenţă, Universitatea „Transilvania” pune la dispoziţia studenţilor 3.245 de locuri, dintre care 1.292 sunt finanţate de la buget, iar 1.889 sunt cu taxă. La învăţământ cu frecvenţă redusă sunt disponibile 200 de locuri. Universitatea braşoveană sunt disponibile 99 de programe de studii de licenţă şi 65 de programe de studii de masterat.

Sute de locuri pentru economiști, ingineri și filologi

Facultăţile cu cele mai numeroase locuri disponibile sunt cele de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor – 610 locuri, dintre care 225 bugetate, Litere – 520 locuri (138 bugetate), Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor – 465 locuri (319 bugetate), Design de Produs şi Mediu – 460 locuri (293 bugetate), Inginerie Tehnologică şi Management Industrial – 440 locuri (243 bugetate). De asemenea, la Medicină, care anul trecut a fost cea mai râvnită facultate, sunt disponibile în total 330 de locuri, dintre care 147 la buget. La Sociologie şi Comunicare unde, de asemenea, anii trecuţi a fost concurenţă acerbă, sunt disponibile 360 locuri, dintre care doar 80 bugetate iar restul sunt cu taxă, iar la Drept – 300 de locuri (45 bugetate).
Cele mai puţine locuri disponibile sunt la facultăţile de Muzică, şi anume 55 de locuri disponibile (33 bugetate) şi la Ingineria Lemnului – 155 locuri (90 bugetate) şi Construcţii – 190 locuri (108 bugetate).

Taxe de înscriere între 150 și 180 de lei

Procesul de admitere va începe 10 iulie. Astfel, în intervalul 10-16 iulie vor avea loc înscrierile candidaţilor. De asemenea, în perioada 10-12 iulie va avea loc înscrierea olimpicilor şi a candidaţilor rromi. Apoi, în perioada 17-19 iulie vor avea loc probele practice şi examenele pentru facultăţile unde admiterea nu se face pe baza dosarului. În data de 20 iulie se va afişa prima listă cu cei admişi la facultate, urmând ca până în 26 iulie candidaţii să se prezinte la sediile facultăţilor unde au fost admişi, pentru a-şi confirma locul.
La 15 din cele 18 facultăţi ale Universităţii Transilvania din Braşov admiterea se face doar pe bază de dosar, ierarhia candidaților fiind determinată de media obținută la bacalaureat.
În schimb, Facultatea de Medicină organizează concurs de admitere cu probe scrise, la Facultatea de Muzică admiterea se va face pe baza unor probe practice de competenţe muzicale, iar la Facultatea de Educaţie fizică şi sporturi montane, departajarea candidaţilor se va face în urma vizitei medicale, a concursului de admitere – probe practice şi teoretice şi a mediei de la bacalaureat.
Candidaţii mai trebuie să ştie că taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2017-2018 sunt cuprinse între 2.800 de lei şi 6.000 de lei, pentru cei care nu au reuşit să obţină un loc la buget. Taxele de înscriere la facultate sunt de 150 de lei, 160 de lei (Facultatea de Muzică) şi 180 de lei (Facultatea de Medicină) .

Laptop, cazare și masă gratuite pentru candidații performanți

Şi în acest an, Universitatea braşoveană îi va susţine pe elevii cu rezultate excepţionale, dar şi pe cei cu situaţii financiare modeste. În acest sens, universitatea a lansat două programe speciale – UniTBv susţine performanţa” şi „Premiem şefii de promoţie”.
Programul „UniTBv susţine performanţa” se adresează elevilor din clasa a XII-a care îndeplinesc cumulativ două condiţii: media notelor din clasele IX-XI este mai mare sau egală cu nota 8 şi venitul mediu pe membru de familie din luna aprilie 2017 este mai mic sau egal cu 1.450 lei brut. Beneficiarii programului vor primi pe durata anului I de studii cazare gratuită în căminul studențesc, masă gratuită la cantina universităţii şi un voucher pentru rechizite cu valoarea de 350 lei.
Programul „Premiem şefii de promoţie” se adresează candidaților admiși la programele de licență care au fost șefi ai promoției de la liceul absolvit, au fost membri ai loturilor olimpice ale României au participat la competiții internaționale sau care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat. Aceştia vor primi un laptop cadou din partea Universităţii și pot beneficia (dacă au acest drept, conform Regulamentului de cazare și funcționare a căminelor studențești) de cazare și o masă gratuită la cantină pe tot parcursul anului universitar, exceptând vacanțele. „Universitatea Transilvania are de câțiva ani un program prin care stimulează excelenţa şi performanţa. Toţi şefii de promoţie din licee, din toată ţara, care aleg o facultate la Universitatea noastră, vor primi un laptop în prima zi a anului universitar. Dacă vor avea nevoie de cazare şi o masă pe zi, le vor primi gratuit, timp de un an. De asemenea, de aceste beneficii au parte şi absolvenţii care au media 10 la Bac, dar şi olimpicii care au făcut parte din lotul olimpic al României şi au reprezentat ţara în competiţii internaţionale, indiferent de rezultatul obţinut. De cazare şi masă gratuită vor beneficia timp de un an de zile în mod sigur. Apoi, dacă îşi vor menţine rezultatele excepţionale, vor fi parte a acestui program în continuare. Încercăm să atragem studenţi tot mai buni şi să le oferim toate condiţiile pentru a face performanţă”, a spus prof. univ. dr. Mihaela Gheorghe (video 2), prorector pentru activitatea didactică.

Noi programe de masterat 

Începând cu anul universitar 2017-2018, la Universitatea „Transilvania” a fost introdus un nou program de masterat. Este vorba de programul de masterat „Management în ospitalitate şi eco-agroturism”, la Facultatea de Alimentaţie şi Turism, capacitatea de școlarizare la acest program fiind de 50 de locuri. „Noutăţi s-ar putea să avem în ceea ce priveşte unele programe de masterat la Inginerie Mecanică, la Facultatea de Muzică, în timp ce la Alimentaţie şi Turism este singurul program de studii care va porni cu siguranţă din această toamnă, este un program nou, acreditat anul trecut, dar care va porni în acest an, iar pentru celelalte aşteptăm apariţia hotărîrii de Guvern şi nădăjduim să putem organiza, cel târziu în septembrie, admitere”, a declarat Mihaela Gheorghe (video 1).
Tot pentru anul universitar viitor sunt în curs de acreditare alte trei programe. Astfel, pentru programul „Practical integrated methods for propulsion system engineering”, dezvoltat în colaborare cu compania Schaeffler România, la Facultatea de Inginerie Mecanică există aprobare ARACIS, fiind în curs de publicare în Monitorul Oficial. Viitorul program de masterat, cu predare în limba engleză, își propune să reunească două domenii de competență (procese tehnologice pentru componente de motor și proiectarea componentelor de motor) cu scopul formării viitorilor ingineri. Acest program de masterat va oferi studenților posibilitatea dezvoltării de competențe în domeniul automotive, utilizând resurse de actualitate și beneficiind de transferul de cunoștințe din partea specialiștilor Schaeffler. Compania va susține noul program de masterat prin implicarea în activitățile practice și de laborator, precum și prin feedback cu privire la curriculumul programului, realizând o colaborare strânsă cu profesorii titulari.
De asemenea, programele „Meloterapie” (cu predare în limba engleză), la Facultatea de Muzică şi „Silvicultură multifuncţională – Multiple Purposes Forestry” (cu predare în limba engleză), la Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere se găsesc în proces final de acreditare la ARACIS.
Detalii despre admitere găsiţi pe site-ul http://admitere.unitbv.ro


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button