Educaţie

Evaluarea Națională 2023. Ce s-a dat la română

Evaluarea Națională 2023. Ce s-a dat la română. Absolvenții claselor a VIII-a au susținut astăzi prima probă a Evaluării Naționale (detalii aici). Varianta extrasă a fost cea cu numărul 4.

Actualizare

Evaluarea Națională 2023. Baremele și subiectele complete la română

Subiectele primite de elevi la proba scrisă de la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023 au avut două texte suport, primul din Ioan Slavici – „Limir-împărat” și al doilea din Octavian Paler – „Deșertul pentru totdeauna”. Pe baza acestor texte, candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe, unele tip grilă, cele mai multe vizând capacitatea de înțelegere a textului, având de ales dintre mai multe variante de răspuns, dar și cunoștințele de limba română (fonetică, vocabular, morfologie și sintaxa propoziției și a frazei).
Li s-a cerut să identifice două figuri de stil diferite, să prezinte un element de conținut comun între cele două texte la prima vedere, să motiveze, în 50-100 de cuvinte, răspunsul la întrebarea „Crezi că este importantă respectarea regulilor”, valorificând textul 2, al lui Octavian Paler, să asocieze textul „Limir împărat” de Ioan Slavici cu alt text studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară.

Candidații au avut de răspuns la mai multe cerinţe de vocabular și fonetică (hiat, cuvinte derivate, sensul unei expresii, relația de omonimie), de morfologie și sintaxă a propoziției (identificarea a trei substantive în cazuri diferite, alcătuirea unor enunțuri cu verb al impeartiv negatov și pronume personal cu funcție de complement prepozițional) și a frazei – ultima mergând pe identificare într-un enunț relativ ușor cu două subordonate, una completivă directă și alta, circumstanțială de mod.

Punctul 8 nu a fost atât de dificil pe cât se așteptau, deși a cuprins cuvinte a căror scriere corectă, la o anumită formă (cerință), este o provocare.
La subiectul al II-lea, elevii au avut de realizat o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să o caracterizeze pe Lia, personajul din textul lui Ioan Slavici.
Subiectele au fost sub formă de broșură cu 10 pagini, ultimele două fiind pagini goale, pentru scrierea compunerii.

Subiectele integrale și baremele de evaluare și de rezolvare le veți găsi și pe myTEX.ro, după ora 15.00, îndată ce vor fi publicate de Ministerul Educației Naționale.

Sursa foto: edupedu.ro


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] scrise la proba de Limba și literatura română a Evaluării Naționale (despre care am scris aici), ce a avut loc astăzi, subiecte și bareme pe care le găsiți mai jos. Întârzierea de 45 de […]

11 luni în urmă

[…] Evaluarea Națională 2023. Ce s-a dat la română 19 iunie 2023 […]

Back to top button