Educaţie

Etapă importantă a examenelor naționale / Elevii claselor a VIII-a, primii care intră „în focuri”

Etapă importantă a examenelor naționale – Bacalaureat și Evaluarea Națională 2023. Ministerul Educației organizează pentru elevii din clasele terminale (a VIII-a și a XII-a/a XIII-a) simulări ale acestor testări decisive. În această săptămână au loc examenele simulate pentru Evaluarea Naţională, pe care le susțin elevii claselor a VIII-a.

Aceleași reguli ca la testările reale

Prima probă, la limba și literatura română, se desfășoară astăzi. Ca și la examenul real, proba durează două ore, elevii fiind așezați câte unul în bancă, cu numele secretizat pe broșura cu subiecte. Accesul în sală este permis până la ora 8:30. Proba începe de la ora 9.00, de fapt, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Pentru simularea Evaluării Naţionale (EN VIII) subiectele sunt redactate sub forma unei broşuri care se tipăreşte faţă-verso, aşa cum este transmisă de către CNPEE (Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie). Subiectele sunt inspirate de testele PISA și constau, și la Limba română, și la matematică, într-o broșură de 10 pagini cu subiecte care trebuie rezolvate și completate pe aceleași foi, existând și pagini suplimentare dacă este cazul. Întrucât pentru itemii obiectivi (sub formă de test-grilă) nu sunt prevăzute spaţii de rezolvare, elevul rezolvă aceste subiecte pe ciornă şi scrie răspunsul corect în broşură. Aceasta conţine, la final, pagini suplimentare liniate, pe care elevul le poate folosi în vederea finalizării răspunsurilor ce necesită redactare, în cazul în care spaţiul alocat nu a fost suficient sau a greşit şi doreşte să reia rezolvarea. Odată cu broșura cu subiectele, candidații vor primi și foi ștampilate pentru ciornă. Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Cum arată broșura puteți vedea aici.

Notele nu se contestă și se trec în catalog doar la cerere

Etapă importantă a examenelor naționale – Bacalaureat și Evaluarea Națională 2023. Marți are loc proba la matematică. În 22 martie mai susţin testare cei din clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale. Rezultatele vor fi comunicate în 29 martie.

Ministerul Educației a menționat că simulările examenelor sunt organizate pentru a familiariza și pentru a ajuta elevii să se adapteze cu presiunea, stresul, condițiile și sarcinile propuse. Simulările sunt o pregătire a elevilor pentru examenele reale.

„Rezultatele obţinute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care acestea s-au desfăşurat prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vară. Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi“, se menționează în ghidul lansat de minister.

Bacalaureatul simulat, săptămâna viitoare

Etapă importantă a examenelor naționale – Bacalaureat și Evaluarea Națională 2023. Desfășurarea simulării aduce cu sine modificări în orarul celorlalţi elevi. Acestea sunt în funcţie de ce au decis conducerile unităţilor de învăţământ, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Valentin Bucur: „Directorii au adaptat programul elevilor care nu sunt implicaţi în simulare fie printr-un program după-amiază sau prin recuperarea cursurilor în alte zile, fie există şi varianta online, folosită în pandemie, însă este o variantă pe care noi n-o recomandăm şi nici directorii unităţilor şcolare n-o mai agreează”.
Acolo unde însă spaţiul permite, cursurile nu vor fi afectate.
Săptămâna viitoare, între 27 şi 30 martie are loc simularea Bacalaureatului, pentru elevii claselor terminale de liceu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare