Educaţie

BAC 2023. Sfaturi pentru un rezultat bun la română

BAC 2023. Sfaturi pentru un rezultat bun la română. Bacalaureatul 2023 ia startul luni, 26 iunie, cu proba la Limba și literatura română. Singurul examen pe care îl susțin toți candidații, indiferent de profilul liceului pe care l-au absolvit. Doar subiectul al III-lea, un eseu pe o temă impusă, este relativ diferit pentru cei care au urmat cursurile la real, tehnologic și vocațional (mai puțin pedagogicul), față de cei de la profil umanist și pedagogic. De exemplu, dacă primii vor avea de caracterizat un personaj (de fapt, de prezentat particularitățile de construcție a unui personaj) dintr-o operă epică sau dramatică studiată, ceilalți vor avea de prezentat relația dintre două personaje ale aceleiași opere/a unei opere a aceluiași autor. De precizat că nu li se indică opera literară, așa că răspunsul la întrebarea „ce a picat la Bac la română” nu e atât de simplă, fiindcă nu se rezumă la titlu, care nici nu e dat. Adică „a picat Ion sau Plumb” nu e un răspuns decât vag corect la întrebare. Cu mici excepții, candidații au de ales dintre creațiile a doi autori (dacă e vorba de poezie) sau trebuie să identifice singuri care este romanul, nuvela ori textul dramatic (comedie, dramă) care corespunde speciei și epocii literare cerute. De exemplu, roman realist interbelic.

BAC 2023. Sfaturi pentru un rezultat bun la română. La acest moment, cei mai mulți candidați au parcurs (memorat, din păcate!) eseurile. Dar și aici ar fi ceva încă de spus, de atenționat, după cum puteți citi mai jos. Din fericire, primele două subiecte sunt cu cerințe aplicate pe texte la prima vedere. Iar aici sunt câteva recomandări de care să țină cont, chiar înainte de a intra în examen, astfel încât să obțină un rezultat cât mai bun.

Vedeți la finalul articolului subiectele și baremul de evaluare și de notare de la sesiunea specială a Bacalaureatului 2023, care a avut loc în mai, pentru „olimpici”: absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu sesiunea iunie-iulie a examenului național de Bacalaureat 2023. Unul dintre ei este campionul la înot David Popovici.

Citiți textul integral, de două-trei ori!

BAC 2023. Sfaturi pentru un rezultat bun la română. Primul subiect are două părți: subiectul A are cinci cerințe cu rezolvare pe textul la prima vedere, fiecare fiind punctat cu 6 puncte, și subiectul B, care este textul argumentativ, fiind punctat cu 20 puncte. În total, 50 de puncte care asigură nota minimă 6, dacă rezolvările sunt corecte și cofnorm baremului de evaluare și notare.
Cei mai mulți elevi se apucă de rezolvarea subiectului I fără a fi citit măcat textul integral, considerând că pierd timp. De aici, pot apărea greșeli la cerințe ușoare de la subiectul I.A. Oricum, trebuie să-l citească pentru rezolvarea subiectului I.B, când construiesc primul argument cu exemplu din text. Trebuie să citească textul atent și să-și noteze pe ciornă două idei principale care să-i ajute și la realizarea textului argumentativ.

Răspundeți cu propriile cuvinte, fără a copia conținut din text!

BAC 2023. Sfaturi pentru un rezultat bun la română. Se pot pierde câte 1 p la fiecare cerință dacă au greșeli de conținut, exprimare sau de ortografie și punctuație. De asemenea, fiecare răspuns trebuie formulat într-un enunț mai elaborat sau nu, în funcție de cerință, altfel vor pierde un alt punct pe barem. Pentru a răspunde la aceste cerințe pe text, elevii trebuie să înțeleagă conținutul, să răspundă parafrazând autorul și nu să copieze propoziții întregi din text, pentru că cerințele 1, 2, 4 și 5 le cer să utilizeze informațiile din text. Asta presupune să nu reluați (prea mult) din întrebare. La cerința numărul 3 chiar li se cere să transcrie, cu ghilimele, din text, informații, deoarece trebuie să-și justifice răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.

Respectați limitele de cuvinte!

Citate cu ghilimele se pot da și la cerința 5, dar moderat. Mai ales că această cerință are și un număr minim de cuvinte – 30, care trebuie respectat, și maxim – 50, ceea ce înseamnă trei-cinci rânduri, care poate fi depășit, fără a exagera, însă. Adică cel mult opt rânduri ar fi bine.

Dezvoltați argumentele, neuitând de elementele conectoare!

BAC 2023. Sfaturi pentru un rezultat bun la română. Subiectul B – textul argumentativ nu este foarte dificil, doar că se pot pierde cele 2 puncte pentru dezvoltarea argumentelor. În general, elevii scriu doar argumentele, fără a le dezvolta, și astfel primesc doar jumătate din punctaj. Ca să evite acest lucru pot scrie o frază care să susțină argumentul și o frază pentru dezvoltarea acestuia. Să nu uite de elementele conectoare care introduc exemplele, fie din text, fie culturale/personale. Altfel, pierd puncte.

Explicați și exemplificați din text!

BAC 2023. Sfaturi pentru un rezultat bun la română. Subiectul II, deși nici acesta nu e dificil, nu le prea place elevilor, fiindcă are și un punctaj mai mic – doar 10 puncte. Textul propus este tot la prima vedere. Cel mai adesea li se cere să prezinte rolul notațiilor autorului (didascaliile), dacă textul este din dramaturgie, sau particularitățile unei asemenea creații literare. O altă cerință posibilă este prezentarea perspectivei narative, a două trăsături ale genului epic ori a unei trăsături și a modalității de caracterizare a unui personaj. Cerința cel mai puțin dorită este cea referitoare la un text liric – comentarea acelui fragment. evidenţiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
Și acest subiect are un număr minim de cuvinte – 50. Pe lângă respectarea acestuia, se pot enunța elementele teoretice (de exemplu, pespectiva narativă obiectivă înseamnă prezentarea acțiunilor din punctul de vedere al unui narator omniscient – focalizare „zero”, viziune „dindărăt”; narațiunea se face la persoana a III-a), care să fie demonstrate apoi pe text, cu citate puse în ghilimele (continuând exemplul dat: verbe și pronume la persoana a III-a).

Nu scrieți tot, ci ceea ce vă cere eseul!

BAC 2023. Sfaturi pentru un rezultat bun la română. Subiectul III reprezintă eseul de 400 de cuvinte și are un punctaj de 30 puncte, el putând fi, așa cum am scris mai sus, de prezentat tema și viziunea într-un text aparținând unuia dintre doi autori (dacă e poezie) ori dintr-un roman/nuvelă studiate, de un anumit tip și dintr-o anumită epocă (de creație), modalitățile de construcție a unui personaj sau, pentru profilul uman, relația dintre personaje. Aici, de obicei, elevii scriu cam ce învață, neținând cont de faptul că au de realizat un eseu structurat și că au câteva repere în cerință, de care trebuie să țină cont în realizarea lui. Astfel, conținutul nu este identic dacă este să scrii de ce „Ion” este roman realist sau care sunt tema și viziunea într-un astfel de roman, față de caracterizarea personajului principal. Ponderea informațiilor este, trebuie să fie diferită. De asemenea, nu trebuie să nu uite cele două secvențe/idei poetice clare pentru tema textului ori două secvențe pentru trăsătura de caracter a personajului.
De asemenea, pot pierde până la 6 puncte dacă nu evidențiază foarte bine statutul (moral, social, psihologic etc) al personajului/personajelor, dacă au de realizat modalitățile de construcție a personajului sau, pentru uman, relația dintre două personaje.

Minimum 400 de cuvinte

BAC 2023. Sfaturi pentru un rezultat bun la română. De asemenea, trebuie să scrie minimum 400 de cuvinte, pentru că altfel vor pierde cele 14 puncte pentru redactarea, corectă, a eseului. Dacă la ortografie și punctuație nu mai e ceva ce poate fi îndreptat până la examen, de ajutor este doar recomandarea de-a fi atenți și de a încerca să scrie cât mai lizibil, cu alineate.
Și recomandarea finală este de-a citi și reciti cu atenție nu doar textele la prima vedere, ci și cerințele pentru a rezolva subiectele.

Sfaturi pentru toate examenele

Ministerul Educației a publicat un ghid pentru examenul de Bacalaureat. Din care am extras sfaturi valabile pentru toate examenele

  • Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, instrumente de desen, eventual apă și şerveţele!
  • Când primeşti subiectele, citeşte cu atenție cerințele și alocă-ți celpuţin 5 minute pentru a le înțelege corect!
  • Începe rezolvarea subiectului pe care-l stăpâneşti cel mai bine!
  • Gestionează-ți timpul de lucru în așa fel încât să rezolvi toate subiectele și să poți, în final, să recitești lucrarea pentru a face eventualele corecturi ale răspunsurilor formulate!

Probele sunt supravegheate video şi audio

Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30, iar examenul începe la ora 9.00, moment în care absolvenții de liceu vor primi subiectele. Toate probele durează trei ore din momentul completării și secretizării casetei de identificare.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Națională de Bacalaureat – 2023, în baza prevederilor
Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. Nu este permis accesul candidaților în săli cu materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor și nici cu mijloace electronice de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidaților, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu. Mai mult, aceștia nu se vor putea înscrie la următoarele sesiuni ale Bacalaureatului și nici nu li se vor recunoaște notele la probele deja susținute.
În 27 iunie va fi proba obligatorie a profilului, iar în 28 iunie – cea la alegere a profilului şi specializării. În 29 iunie mai intră în sălile de examen doar candidaţii care au studiat în limbile minorităţilor naţionale pentru a da proba de limba şi literatura maternă.
Primele rezultate vor fi afişate în 3 iulie, după care va urma perioada de contestaţii. Rezultatele finale vor fi publicate în 7 iulie. În acest an, examenul de Bacalaureat ar fi trebuit să înceapă din 12 iunie, cu probele de competenţe.
Însă, din cauza grevei profesorilor, Ministerul Educaţiei a luat decizia ca acestea să fie echivalate cu mediile din anii de liceu, candidaţii urmând să susţină doar probele scrise.

Minimum 5 la fiecare probă, dar media minimă 6

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor, au susținut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puțin media 6 la probele scrise.
Conform regulamentului, candidaţii din promoţiile anterioare pot susţine doar una sau două probe, celelalte promovate deja în sesiunile precedente fiind recunoscute. Cu excepția celor eliminați din examen pentru tentativă de fraudă.

Subiectele și baremele de la sesiunea specială BAC 2023

Subiectul pentru real și tehnologic

Baremul de evaluare și de notare pentru real și tehnologic

Subiectul pentru uman și pedagogic

Baremul de evaluare și de notare pentru uman și pedagogic


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
5 luni în urmă

[…] de liceu susțin astăzi prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2023, cea la Limba şi literatura română. Subiectele sunt diferenţiate pe filiere şi profiluri, doar […]

Back to top button