Editorial

Perioada pactelor

 

Nu mai e „micul Titulescu”. Tinde să devină – deși alăturarea pare total aiurea – un soi de „mic Picasso”. Firește, dintr-un mărunt punct de vedere, că altfel nu încape vorbă. Don Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de Los Remedios Cipriano de la Santissima Trinidad Ruiz y Picasso, pe numele său întreg, a fost un geniu. Și, ca orice geniu, original. Don Ponta Victor y Viorel nu este geniu, iar original n-a fost nici când și-a scris teza de doctorat. Poate doar atunci când (și)-a dat ordonanța aceea care i-a permis să scape de titlul devenit extrem de stânjenitor… 
Însă, așa cum marele andaluz a traversat perioada albastră, urmată de aceea roz, putem spune că se întâmplă și cu micul dâmbovițean. Dl. Ponta a trecut prin perioada albastră, când a înfrânt în alegerile pentru Președinția României și a trebuit să depună serioase eforturi pentru a nu deconta imediat acest eșec în interiorul PSD. Și, chiar dacă pericolul n-a trecut (vezi rebeliunea Vanghelie-Geoană), domnia sa dă semne că se consideră intrat deja în perioada roz. Una pe care am mai putea-o denumi perioada pactelor.
Prinzând, probabil, gustul pactului de coabitare pe care l-a semnat cu Traian Băsescu, dl. Ponta, în calitate de lider al PSD  și premier, pare a nu avea preocupare mai mare decât să se gândească seara ce pact să mai propună opoziției a doua zi. Ba pact pe Apărare, ba pact de Cultură, ba pact pe Educație (chiar dacă din ăsta mai există unul… e drept, n-a fost niciodată respectat), ba pact pe autostrăzi…
Pentru ca nu cumva să rămână în pană de idei, ne-am gândit să-i dăm o mână de ajutor, oferindu-i, total dezinteresați, câteva noi propuneri de pact. De pildă, un pact politic național pe trecerile de pietoni: să se facă mai întâi un inventar al acestora, apoi să se stabilească necesarul optim și să se integreze într-o strategie pe 20 de ani, astfel încât să nu mai facă fiece primărie ce-i trece prin cap în acest domeniu. Sau un pact pe baronii locali, care să statueze câți are voie să dețină fiecare partid, în funcție de cota electorală, cu un bonus pentru formațiunile care sunt la guvernare. La fel, ar fi extrem de judicios un pact pe contractele cu statul ale clienților politici, să nu mai existe atât de mari discriminări. Și, de ce nu, un pact pe aparițiile televizate ale politicienilor. Ãsta chiar ar fi util. Cu o condiție: să fie foarte restrictiv.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button