Editorial

Cercetarea stă extraordinar. La salariile directorilor!

 

Nu e un secret pentru nimeni că în România cercetarea e la pământ, cercetătorii – în imensa lor majoritate – sunt prost plătiți, trimiși în concedii fără plată și mulți dintre ei și-au luat lumea în cap pentru a putea profesa în condiții bune și a-și asigura un trai decent. Cu toate acestea, există cazuri în care se trăiește princiar în acest domeniu. Aflăm asta chiar dintr-un document foarte oficial, anume Ordinul 337/2019, pentru aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli pe acest an ale institutelor de cercetare-inovare aflate în coordonarea Ministerului Cercetării și Inovării (da, există și acest minister, ce vă închipuiați?), semnat de ministrul Nicolae Hurduc.

Astfel, la anexa 43 (ultima) a amintitului ordin, găsim recordmanul absolut al salariului încasat de la bugetul de stat, cel puțin în domeniul cercetării: directorul Institutului Național de Cercetare în Silvicultură umflă 1.943.000 lei în acest an!!! Adică 161.916,6 lei (sau circa 34.000 de euro) în fiecare lună! Altfel spus, acest director câștigă în doar două luni mai mult cu peste 20.000 de lei decât președintele României într-un an! Și asta, unde? În țara defrișărilor!

Există și un Institut Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecție Antiexplozivă. Conform anexei 27 a Ordinului de ministru, directorul acestui institut are prevăzute în acest an drepturi salariale de 811.000 lei, respectiv 67.583,3 lei lunar! Pentru ce? Să cerceteze cât de sigure sunt minele închise? Că deschise nu prea mai avem…

Mai departe. Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” Tulcea are (conform anexei 41) un salariu anual de 661.000 lei, respectiv 55.083,3 lei lunar. Bine, e și un post greu acolo, în Tulcea. Trebuie să cercetezi impactul braconajului asupra populației piscicole, influența șalupelor rapide conduse de milionari beți asupra rădăcinilor de trestie, a reuniniunilor de politicieni asupra cormoranilor d-lui Daea, câte și mai câte…

Mai există un Institut Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială, că e la modă ecologia și, se știe, suntem o țară superindustrializată. Aici, drepturile salariale pe acest an ale directorului general se ridică la 580.000 de lei. O bagatelă de vreo 122.000 de euro. Și, fiindcă România e o forță mondială în domeniul aerospațial, avem un Institut Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială, care probabil se pregătește să trimită o misiune de colonizare a planetei Marte. De-aia și salariul directorului general e pe măsură: 360.000 de lei anual. Mult mai modest, să zic așa, decât al omologilor săi sus-amintiți, și chiar decât al directorului Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii (393.000 lei anual). Dar totuși mai mare decât al președintelui României.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button