Editorial

BRAȘOV. Scandalul apei (ne)potabile: se impune cel puțin o anchetă (I)

 

Până la ora redactării acestor rânduri nu s-a întâmplat nimic în scandalul apei potabile/nepotabile care a băgat spaima miercuri în brașoveni și săceleni. Nu și-a prezentat nimeni demisia, dintre cei care, teoretic, sunt responsabili (că practic, cel puțin unii dintre ei sunt iresponsabili), n-a fost nimeni demis, nu s-a anunțat nici măcar o sancțiune cu vreo mustrare, vreun avertisment, vreo penalizare salarială… Asta denotă că, în accepțiunea autorităților locale și centrale, fie n-a fost nici o situație de urgență, cu risc de afectare a sănătății publice, fie a ceva-ceva totuși a fost, dar criza s-a gestionat bine.

În realitate, o situație de urgență a existat, iar modul în care autoritățile au reacționat ridică mari semne de întrebare, să nu spun altfel. Prima comunicare a venit din partea Companiei Apa Brașov, miercuri, pe la orele 15:20, fiind transmisă presei nu direct, ci prin intermediul purtătorului de cuvânt al Primăriei Brașov. De ce n-a trimis chiar Compania Apa acest comunicat presei? Nu se știe, că nimeni n-a binevoit să explice. Or fi avut cei de acolo vreo jenă? Or fi considerat că e sub demnitatea lor să informeze direct? În comunicat se spunea că „urmare a codului roșu de inundații s-au înregistrat creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol pe râul Tărlung, fapt ce a impus golirea controlată a lacului de acumulare care asigură sursa principală de apă a municipiilor Brașov și Săcele. Aceasta a condus la creșterea turbidității mult peste valorile obișnuite” și că „este posibil ca în anumite zone, alimentarea cu apă să fie insuficientă sau să aibă o turbiditate mai mare. Zonele mai afectate sunt: Săcele, Răcădău (parțial), Timiș – Triaj, Centru, Astra și Schei”. Altfel spus apa era tulbure și atât.

La scurt puțin timp după, Direcția de Sănătate Publică Brașov a emis și ea un comunicat de presă în care anunța că „s-a schimbat calitatea apei” și sfătuia populația din mai multe zone ale municipiilor Brașov și Săcele „să întrebuințeze pentru consumul uman doar apă îmbuteliată până la normalizarea parametrilor de potabilitate”.

La orele 21.00, Compania Apa a revenit cu o „actualizare” a primului său comunicat, informând că „parametrul de turbiditate s-a deteriorat în zonele Răcădău, Timiş – Triaj, Centru, Astra, Schei şi în municipiul Săcele”, dar că „toţi ceilalţi parametri fizico-chimici sunt respectaţi”. „Având în vedere că situaţia s-ar putea deteriora, recomandăm ca, din motive de precauţie, apa să fie fiartă înainte de consum”.

Adică Direcția de Sănătate Publică spune în mod ferm ca populația să nu consume  apă de la robinet, ci doar îmbuteliată, apoi Compania Apa afirmă că putem bea apă din rețeaua sa, dar „recomandă” (adică lasă la latitudinea consumatorilor) să fie fiartă înainte. Pe cine să creadă oamenii?

Între primul comunicat și cel de-al doilea din partea Companiei Apa s-a mai întâmplat, însă, ceva: a apărut pe rețelele de socializare o imagine cu un soi de adresă, având sigla acestei Companii, iar în finalul textului scria negru pe alb că „apa nu mai este potabilă”. Halucinant!

(va urma)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button