Economic

Președintele Consiliului Fiscal, despre economia României: „A avut a doua cea mai slabă performanță la nivel european”

 

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a afirmat, astăzi, la o conferință de specialitate, că economia românească a avut „a doua cea mai slabă performanţă la nivel european în trimestrul I”, în condițiile în care PIB-ul a stagnat.

„După ce sentimentul consumatorului se îmbunătăţise masiv în ultimii ani, pe finalul anului trecut, pe fondul aşa zisei Revoluţii Fiscale care a bulversat pe toată lumea, sentimentul consumatorului s-a prăbuşit de-a dreptul astfel încât apetitul de a mai cheltui s-a mai diminuat şi lucrul acesta a fost reflectat şi în cifrele economice din primul trimestru. Iar dacă ne uităm la scară europeană, trimestrul I într-adevăr a fost foarte slab în România. S-a vorbit foarte mult că şi economia europeană a încetinit, ceea ce este adevărat, dar economia românească a avut a doua cea mai slabă performanţă la nivel european în trimestrul I, cu o stagnare a PIB-ului”, a explicat Ionuţ Dumitru.

Practic, România a înregistrat o creştere economică trimestrială zero, iar cea anuală este de peste 4%, fiind datorată trimestrelor anterioare. „Când treci de la 7% la doar 4% în termeni anuali şi stagnare în termeni trimestriali cred că ar trebui să ne întrebăm cât de solidă era creşterea economică de anul trecut”, a arătat Ionuţ Dumitru.

De altfel, creşterea economică din ultima perioadă creează dezechilibre. Astfel, deficitul comercial creşte foarte repede, exporturile cresc, dar importurile cresc mai rapid, iar deficitul de cont curent se deteriorează.

Produsul Intern Brut în trimestrul I din 2018 s-a menţinut, în termeni reali, la acelaşi nivel cu cel înregistrat în trimestrul IV 2017, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). În comparație cu acelaşi trimestru din anul precedent, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button