Economic

Președintele Consiliului Fiscal: „Deficitul bugetar ar putea ajunge la 3,5%-3,6% la finalul anului”

 

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat, astăzi, că deficitul bugetar ar putea ajunge la 3,5% – 3,6% la până la finalul anului 2018, în cazul în care nu se ia nicio măsură.

„Deficitul bugetar este unul foarte mare pentru primele cinci luni ale anului şi este rezultatul în primul rând al creşterii de cheltuieli. Chetuielile cresc foarte repede. Veniturile sunt sub aşteptări, dar nu foarte departe ceea ce s-a bugetat, în timp ce pe parte de cheltuieli avem o dinamică mult prea alertă. Avem creşteri de cheltuieli de salarii şi de asistenţă socială care depăşesc cu mult bugetul aprobat şi în contextul acesta e nevoie de realocări de resurse la rectificările bugetare pentru a putea acoperi necesarul de cheltuieli pentru salarii şi pensii, în primul rând. Dacă nu se ia nicio măsură şi bugetul va fi executat aşa cum am văzut în prima parte a anului, probabil că depăşim cu mult 3%. Aş spune undeva la 3,5 – 3,6% la finalul anului”, a explicat Ionuț Dumitru.

În opinia sa, este nevoie de măsuri care să menţină deficitul sub 3%. La prima rectificarea bugetară din 2017 s-au tăiat 10 miliarde de lei de la investiţii pentru a fi alocați către salarii şi pensii. În 2018, investiţiile sunt la un minim istoric şi nu mai există spaţiu de manevră, a subliniat oficialul. Mai mult decât atât, majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018 are un impact bugetar de aproximativ 3,1 miliarde de lei pentru o jumătate de an, iar impactul anualizat este de 1,2 miliarde de lei. Totodată, creşterea pensiei minime are un impact de 600 milioane de lei. 

Bugetul general consolidat a înregistrat, în primele cinci luni din 2018, un deficit de 8,14 miliarde lei, respectiv 0,88% din PIB, de patru ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2017, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Citiți și: 

MFP. Deficitul bugetar a urcat la 8,14 miliarde lei, în primele cinci luni din 2018. Acesta a crescut de patru ori față de 2017

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button