Economic

Piata de capital, in cadere libera!

  • logomytex.png
 

Volumul tranzactiilor s-a injumatatit in ultimele doua luni

Brasovenii nu mai manifesta un interes atat de mare pentru tranzactiile pe piata de capital ca in primele luni ale anului. Din acest motiv, volumul investitiilor pe Bursa a scazut drastic luna trecuta, fiind cu aproape 50% mai mic decat in primul trimestu al anului. Brokerii brasoveni spun ca tendinta de scadere a inceput sa se faca resimtita inca de la inceputul lunii mai. Specialistii nu considera insa ca la baza diminuarii volumului tranzactiilor cu titluri ar sta majorarea impozitului pe castigurile obtinute din operatiile de pe piata de capital. Mai ales ca, sustin ei, majoritatea jucatorilor nu sunt familiarizati cu schimbarile legislative in domeniu. Explicatia pe care o au brokerii referitor la schimbarea de trend este aceea ca in ultima perioada s-au inregistrat scaderi ale valorii actiunilor tranzactionate pe piata bursiera cu aproximativ 30%. Alta varianta ar fi aceea ca, la inceputul anului, jocul la Bursa devenise o moda , iar acum o mare parte dintre investitori s-a retras de pe piata. Altii insa au devenit pasivi asteptand un moment prielnic pentru a-si marca profitul pe actiunile cotate si a face noi achizitii, fara sa investeasca suplimentar pentru a cumpara noi titluri. Asta pentru ca cei care au cumparat la inceput de an, speculand cresterea pietei, inregistreaza acum pierderi pe fondul scaderii valorii actiunilor cotate. La cresterea din primele luni a contribuit si mediatizarea intensa a oportunitatilor de investitii si a avantajelor pe care le confera jocul pe piata de capital in comparatie cu alte forme de plasament.
Spre exemplu, actiunile SIF-urilor care s-au apropiat atunci de pragul de 2 lei (20.000 de lei vechi) se tranzactioneaza acum la valori cuprinse intre 1,1 lei si 1,3 lei (11.000 pana la 13.000 de lei vechi). Brokerii considera ca in urma scaderii numarului de investitori din ultima luna, piata a revenit practic clientilor fideli.
Specialisii estimeaza ca piata de capital se va confrunta cu un nou val de scaderi a numarului de jucatori in saptamanile urmatoare, aceasta perioada fiind in mod obisnuit una cu activitate redusa pe Bursa. (M.O. & R.R.)Articole asemănătoare

0 0 voturi
Article Rating
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comments
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button