Economic

Noua lege a salarizării unitare / Ierarhizarea posturilor bugetarilor / Cât va câștiga un paznic; dar un profesor; dar un manager de spital

Noua lege a salarizării unitare aduce schimbări cu privire la grila salarială, ierarhizarea posturilor urmând să se facă pe o scală de la 1 la 12. Gradul 1 e atribuit postului de paznic, 5 – învăţătoarei, 7 – profesorului de şcoală, iar gradul 10 – managerului de spital.

Noua lege a salarizării unitare

Cel mai nou scenariu pe care Ministerul Muncii l-a trimis deja la sindicate pentru analiză arată, potrivit economica.net, că revizuirea ierarhiei posturilor din sectorul bugetar e realizată de către: un grup de experți evaluatori constituit prin nominalizare de către ministerele de linie, la solicitarea Ministerului Muncii; un comitet de coordonare constituit din reprezentanți ai ministerelor de resort, eventual și din partea confederațiilor sindicale reprezentative, aprobat prin memorandum de către guvern. Acest comitet are rolul de a agrea concluziile grupului de evaluator; echipa de consultanți, constituită din experți ai Băncii Mondiale.

Cum vor fi ierarhizate posturile

gradul 1: paznic, spălătoreasă, secretar-dactilograf;

gradul 4: polițist local, economist, asistent maternal profesionist;

gradul 5: educatoare, învățătoare, asistent social;

gradul 7: inspector vamal, profesor universitar, expert criminalist, dirijor, consilier parlamentar;

gradul 8: director, inginer șef cadastru, șef birou vamal, farmacist;

gradul 9: judecător, decan, director medical, arhitect șef, programator IT;

gradul 10: secretar general, manager spital, adjunct al procurorului general.

După ce vor fi nominalizate posturile de referinţă în sistemul public, Guvernul va monitoriza şi va compara salariile oferite pentru aceste posturi cu cele din sistemul privat.

Autorii legii vor stabili și care sunt posturile din sistemul public cu fluctuaţie mare sau care sunt greu de ocupat, fiindcă salariile oferite sunt semnificativ mai mici decât cele practicate în mediul privat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button