Economic

Minciuna propagandei PSD față cu realitatea. Câte familii câștigă lunar minim 6.700 de lei?

 

Lăudându-se neobosit (în lipsă de lăudători) cu creșterile de pensii și de salarii în sectorul bugetar, precum și cu majorarea salariului minim pe economie, PSD-ul d-nei Viorica Dăncilă ne asigură că a determinat „creșterea averii tuturor românilor” și „ridicarea nivelului de trai”. Numai că lauda asta de sine e mincinoasă, fapt nu doar resimțit de mulți dintre noi, ci și demonstrabil chiar cu datele oficiale, oferite de Institutul Național de Statistică (INS), pe care d-na Dăncilă și l-a trecut în subordine.

În primul rând trebuie spus că nu toți românii sunt bugetari sau pensionari. Unora din mediu privat – și nu puțini – veniturile le-au stagnat sau chiar le-au scăzut. Semnificativ, în destule cazuri. Apoi, majorările de salarii ae bugetarilor, de pensii, de salariu minim nu determină automat, prin ele însele, „creșterea averii” și a standardului de viață al tuturor românilor. Mai există ceva care se cheamă prețuri ale bunurilor și serviciilor. Or, în anii guvernării PSD, acestea s-au majorat mai mult decât veniturile populației. O spune statistica oficială, care arată o depreciere semnificativă a puterii de cumpărare, aceea care dă valoarea adevărată a banilor.

Astfel, potrivit INS, dacă în 2016 salariul mediu net pe economie (bugetari plus salariați din mediul privat) era de 2.046 lei, în 2019 a ajuns la 3.101 lei, cu 51,56% mai mare. Însă, în 2016, cheltuielile lunare medii totale ale unei gospodării statistice (2,8 persoane) erau de 2.524 lei, pe când anul acesta sunt de 4.049 lei, adică au crescut cu 60,41%! Ce rezultă de aici, e simplu: majorările de prețuri au fost mai mari decât creșterile salariale, adică puterea de cumpărare a scăzut cu aproape 9%.

O confirmă și un studiu al companiei germane GfK, specializată în cercetare de piață: în privința puterii de cumpărare, România se află pe locul 32 din 42 în Europa. Iar un alt studiu, realizat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții în colaborare cu o companie de consultanță și o fundație germană, arată că valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent în România, pentru o familie formată din doi adulți și doi copii sub 14 ani a ajuns la 6.700 de lei! Câte familii cu salarii provenind din mediul privat câștigă acest „minim”?


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare