Economic

Klaus Iohannis solicită Guvernului să ia măsuri de „consolidare rapidă a finanţelor publice”

 

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului, astăzi, la şedinţa plenară a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, să ia măsuri de „consolidare rapidă a finanţelor publice şi a colectării veniturilor bugetare”, în condiţiile în care „vulnerabilităţile se adâncesc”.

„Vă amintiţi faptul că am retrimis bugetul spre reexaminare în Parlament. Iată că, între timp, vulnerabilităţile se adâncesc – vedeţi situaţia bugetară la nivelul administraţiilor publice. Solicit Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanţelor publice şi a colectării veniturilor bugetare”, a afirmat Klaus Iohannis.

În opinia şefului statului, partidul de guvernământ a neglijat investiţiile în favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt.

„În afaceri, ca şi în politică, promisiunile trebuie să fie urmate de rezultate. Am văzut cu toţii celebrul program de guvernare al PSD, unde apar pe hârtie sute de kilometri de autostradă, investiţii în şcoli şi spitale, dar în fapt au rămas doar promisiunile. În schimb, nu există în acel program de guvernare vreo referire la sutele de modificări fiscale care putem spune elegant că au afectat economia în ultima perioadă sau v-au dat peste cap. Codul Fiscal a fost modificat de mai multe ori de câte zile are anul. PSD a neglijat investiţiile în favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toţi în viitor. Dumneavoastră aţi simţit probabil cel mai acut lipsa predictibilităţii şi a responsabilităţii la nivelul decidenţilor, care a afectat profund calitatea mediului investiţional din România. Şi nimic nu este mai periculos pentru economie decât lipsa încrederii, pentru că reduce apetitul de a investi şi dorinţa de dezvoltare”, a explicat Klaus Iohannis.

De altfel, mediul de afaceri a fost bulversat, în ultima perioadă, prin „măsuri hazardate şi intempestive, prin accidente de decizie” precum OUG 114, fapt care arată calitatea „deplorabilă” a guvernării actuale. Deşi România beneficiază de rate record de creştere economică, aceasta este o creştere care „amăgeşte”.

„La nivelul economiei se resimte acumularea de deficite şi dezechilibre, indiferent că ne referim la piaţa muncii, la buget, la deficitul comercial sau deficitul contului curent. De exemplu, deficitul comercial şi cel de cont curent plasează România pe contrasensul evoluţiilor regionale, de vreme ce ţările din regiune înregistrează excedente. Simţim cu toţii efectele volatilităţii şi ale incertitudinii în cursul de schimb şi în creşterea preţurilor, ajungând astfel la cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană. În plus, apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru împrumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finanţării guvernamentale din Uniunea Europeană. Politica bazată pe împrumuturi pe termen lung pentru a finanţa cheltuieli curente nu face altceva decât să transfere în viitor nota de plată a unei guvernări dezastruoase”, a concluzionat şeful statului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare