Economic

Eliminarea unor comisioane bancare ajunge la votul decisiv al deputaților

 

Persoanele fizice care folosesc un cont bancar de plăţi cu servicii de bază vor scăpa de comisioanele percepute pentru deschiderea şi închiderea acestuia, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului, potrivit unui proiect de act normativ care va ajunge în curând la votul decisiv al Camerei Deputaților. În plus, românii cu venituri mici vor scăpa și de comisioanele pentru administrare și depuneri și, într-o anumită limită, de cele pentru plăți și transferuri. Măsurile sunt incluse într-un proiect de lege privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază. Documentul a trecut astă-vară de Senat, iar acum urmează să ajungă la votul decisiv al Camerei Deputaților, fiind propus pentru adoptare. Băncile nu vor mai putea să perceapă anumite comisioane pentru conturile de plăţi cu servicii de bază, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste dublul salariului minim brut (adică, în momentul de față, venituri lunare de peste 2.900 de lei). Concret, instituţiile de credit vor fi nevoite să ofere gratuit următoarele servicii: operaţiunile necesare pentru deschiderea şi închiderea unui cont de plăţi; retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plăţi, la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii. În ceea ce privește persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub dublul salariului minim brut (deci, maximum 2.900 de lei) sau care în ultimele șase luni au avut venituri cumulate până la nivelul dublului salariului minim brut, acestea vor beneficia și de alte gratuități. Mai exact, în afară de serviciile ce permit toate operațiunile necesare deschiderii și închiderii unui cont de plăți, lista va include serviciile de administrare de cont și serviciile ce permit depunerile de bani în cont. Însă retragerile de bani la ghișee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu și în alte țări UE. Totodată, în cazul cetățenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele 15 operațiuni lunare de plată pe teritoriul UE (debitările directe, plățile cu cardul și transferurile de credit). Inițial, senatorii stabiliseră ca persoanele cu venituri mici să fie considerate cele care obțin lunar cel mult echivalentul unui salariu minim brut, însă deputații au ales să dubleze acest nivel. Pe deasupra, documentul are o prevedere ce stabilește în mod expres că băncile nu vor putea să ceară comisioane pentru interogarea conturilor de plăți.

În rest, băncile vor putea să perceapă comisioane rezonabile, ce vor fi stabilite cel puțin în funcție de nivelurile veniturilor naționale și de comisioanele medii percepute pentru serviciile aferente conturilor de plăți. „Accesul la un cont de plăți cu servicii de bază sau utilizarea acestuia nu este limitată de achiziționarea unor servicii de tip descoperit de cont sau aferente unui card de credit și nici nu este condiționată de aceasta. La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul poate furniza servicii de tip descoperit de cont sau aferente unui card de credit”, scrie în proiectul de lege. Deschiderea conturilor de plăţi cu servicii de bază se va face, fără întârzieri nejustificate, în maximum zece zile lucrătoare de la primirea unei cereri complete. „Consumatorii care nu dețin, la momentul solicitării, un alt cont de plăți, inclusiv un cont de plăți de bază, la nici o altă instituție de credit din România, beneficiază de deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază, cu excepția cazului în care consumatorul declară că i-a fost notificată închiderea contului”, este subliniat în document. Așadar, un cont de plăți cu servicii de bază va cuprinde servicii de deschidere, administrare și închidere a contului, de depunere de fonduri, de retrageri de numerar și de plăți (debitări directe, plăți cu cardul, transferuri de credit). Aceste servicii vor fi oferite de bănci în măsura în care ele deja sunt oferite consumatorilor care au alt fel de conturi de plăți decât cele de bază. Băncile care vor percepe comisioane pentru serviciile gratuite stabilite de propunerea legislativă în cazul conturilor de bază vor risca să fie amendate cu sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei. În plus, instituţiile vor putea fi obligate să restituie banii încasaţi ilegal, altfel vor risca amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei. De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor ocupa reprezentanţii Protecției Consumatorilor, fie la sesizarea consumatorilor sau a asociaţiilor de consumatori, fie din oficiu. Reamintim că ANPC a amendat 17 bănci.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button