Economic

Consiliul IMM-urilor cere implicarea Curţii Constituţionale, în privinţa contractelor de muncă part-time

 

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională, în urma modificărilor aduse la Codul Fiscal prin care este introdusă plata contribuţiei de asigurări sociale la nivelul salariului minim brut pentru contractele de muncă part-time.

„CNIPMMR susţine necesitatea revizuirii Ordonanţei Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, prin eliminarea obligaţiei pentru angajatori de a plăti contribuţii de asigurări sociale la nivelul salariului minim brut pe ţară, în cazul contractelor cu timp parţial sau în cazul realizării unui venit brut lunar sub cel minim garant în cazul Contractului Individual de Muncă (CIM) cu normă întreagă. CNIPMMR consideră că textul Ordonanţei afectează în esenţa sa dreptul de proprietate al angajatorului, ceea ce contravine art. 44 din Constituţie şi solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate, raportat la încălcarea dreptului de proprietate al angajatorului, prin obligarea acestuia de a plăti contribuţii sociale mai mari decât munca prestată de salariat în baza raporturilor de muncă”, arată Consiliul IMM-urilor.

Motivul pentru care CNIPMMR nu susţine noua modificare a Codului Fiscal este acela că pe piaţa forţei de muncă sunt des întâlnite situaţiile în care un angajator nu are nevoie de un salariat cu normă întreagă, timp de 8 ore/zi, ci doar pentru o normă cu timp parţial. În raport cu noua reglementare pe piaţă muncii va avea loc o disponibilizare a persoanelor care sunt angajate doar cu timp parţial.

Totodată, reprezentanţii IMM-urilor consideră că nu a fost realizat Testul IMM, prin care să fie reliefat efectul asupra firmelor mici şi mijlocii, în situaţia creşterii fiscalităţii pe forţa de muncă.

Citiţi şi:

DECIZIE. Timp de muncă parțial, plată integrală a contribuțiilor la pensii și sănătate

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button