Economic

Consiliul Concurentei investigheaza Roman SA

  • logomytex.png
 

Marcela OPREA
Societatea brasoveana Roman SA a intrat in vizorul Consiliului Concurentei. Organizatia va declansa o investigatie pentru a fi analizata legalitatea masurilor de sprijin de care a beneficiat societatea in vederea restructurarii si privatizarii, precum si efectele lor asupra concurentei. In acest sens, a fost emis Ordinul 126 din 13 iunie 2005 al presedintelui Consiliului prin care se dispune demararea unei astfel de verificari. Consiliul Concurentei suspecteaza ca unele facilitati de care a beneficiat societatea au fost acordate ilegal, din punctul de vedere al normelor concurentei.
Potrivit Legii 143/1999, modificata prin Legea 603/2003, autoritatile de stat (guvernul, ministerele, consilii locale, consiliile judetene etc) care initiaza acte normative prin care se acorda facilitati trebuie sa notifice mai intai Consiliul Concurentei pentru ca acesta sa-si dea sau nu acordul cu privire la masurile ce urmeaza a fi adoptate.
Va trebui Roman SA sa plateasca?
Insa, in cazul Roman SA, nu s-a obtinut acordul atunci cand au fost emise HG 1284/2003, privind unele masuri pentru reglementarea efectelor conversiei in actiuni a datoriilor unor societati comerciale catre furnizorii de utilitati si OUG nr. 8/2003, privind stimularea procesului de restructurare reorganizare si privatizare a unor societati cu capital majoritar de stat, initiate de Autoritatea Nationala de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). In baza acestora, firma brasoveana a fost scutita la privatizare de plata unor obligatii de 46 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, adoptarea acestor masuri sunt susceptibile de a fi asigurat societatii Roman SA un avantaj financiar, care ameninta sa distorsioneze mediul concurential. De altfel, Consiliul Concurentei a solicitat AVAS-ului sa motiveze de ce nu a notificat initierea ajutoarelor de stat acordate societatii Roman SA. Drept urmare, AVAS s-a angajat sa intocmeasca in regim de urgenta notificarea sprijinului de stat acordat Roman-ului. Potrivit inspectorului de concurenta superior al Inspectoratului de Concurenta Brasov, Lucian Caprarin, in cazul in care in urma verificarii se stabileste ca ajutorul de stat de care a beneficiat o societate a fost acordat ilegal, aceasta va trebui sa restituie contravaloarea lui, la care se calculeaza dobanzi si penalitati . Prin urmare, in cazul in care investigatia privind facilitatile acordate uzinei Roman SA se va solda cu un astfel de rezultat, societatea va trebui sa restituie sume de mii de miliarde de lei.
Referindu-se la aceasta situatie, Ioan Nicolae, patronul societatii brasovene, ne-a declarat: Demersul Consiliului Concurentei este perfect legal. Noi insine am sprijinit AVAS-ul sa elaboreze dosarul pe care il va inainta Consililului Concurentei, prin care sa se notifice in regim de urgenta ajutoarele de stat acordate la privatizarea societatii Roman SA .


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button