Economic

Cine ia 5.000 de lei salariu la stat și cine la privat?

 

Conform datelor oficiale, ale Institutului Național de Statistică, salariul lunar mediu net al celor peste 210.000 de angajaţi din sectorul „administraţie publică şi apărare” a ajuns la aproape 5.000 de lei (mai exact, la 4.961 de lei) în luna iunie a acestui an, fiind în creştere cu 18% faţă de perioada similară din 2018. În acest sector, salariul mediu net este mai mare cu aproape 60% decât cel mediu net la nivel național (bugetari plus mediul privat), cifrat, la finele aceleiași luni, la 3.142 de lei. Cum se justifică această diferență? Păi, nu se justifică! În imensa lor majoritate, angajații din administrația publică și apărare prestează aceeași muncă și la aceleași standarde ca atunci când aveau salarii mai mici. Calitatea serviciilor n-a crescut, cel puțin nu la fel de spectaculos ca salariile. Cine tăia înainte frunză la câini pe 2.500 de lei lunar, acum taie pe 5.000, 6.000. 8.000 de lei. Și-atunci? Păi, ce, guvernanților le trebuie vreun motiv viabil, vreo argumentație solidă atunci când iau vreo măsură? O iau pur și simplu pentru că pot, cum ne-au și spus, de altfel.

Potrivit bazei de date macroeconomice a Comisiei Europene, în 2018, salariile celor aproximativ 1,2 milioane de bugetari au generat cheltuieli de 22 miliarde de euro, adică 11% din PIB (calculat după standarde europene). În 2015, salariile bugetarilor reprezentau doar 7,8% din PIB…

Pe de altă parte, președintele unui grup de companii cu activităţi de recrutare şi închiriere de forţă de muncă, afirmă: „Am văzut unele studii care arată că în sectorul privat sunt 1,4 milioane de angajaţi cu salariul minim”. Chiar și dacă îi dăm la o parte pe cei cărora la salariul acesta minim li se mai adaugă ceva (acord, bonusuri, etc.) tot rămân foarte mulți cu salariul minim și atât. Iar acele adăugiri înseamnă, de obicei, câteva sute de lei. Oricum nu se apropie de lefurile bugetarilor. Gândiți-vă, de pildă, cine și pentru ce muncă ia un salariu lunar net de 5.000 de lei într-o instituție de stat și cine într-o firmă privată și veți înțelege mai bine.

Decalajul dintre salariu mediu din sectorul de stat și cel din mediul privat s-a triplat în 2018 față de 2016. Și tot crește… Diferența dintre salariile din administrația publică și cele din companiile private este cea mai mare din Uniunea Europeană! Iar un sondaj efectuat de o platformă online de recrutare arată că aproximativ 25% dintre repondenți afirmă că nu le ajung banii de la o lună la alta, trebuind să se împrumute mereu (cam ca guvernul…). Alți 27% spun că se împrumută des. Explicabil, din moment ce jumătate din cei care au participat la sondaj au declarat că au salarii de până în 2.500 de lei net și încă un sfert câștigă între 2.500 și 3.500 de lei net lunar. Și, notați, sondajul nu s-a făcut doar în rândul angajaților din mediul privat, că altfel datele arătau și mai rău!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare