Economic

Ce spun braşovenii? Brad natural sau artificial?

 

Cu câteva zile înaintea Crăciunului, comercianții au umplut piața de brazi. Cei naturali se vând cu prețuri situate între 50 de lei (la ghiveci) și 190 de lei, cei înalți de peste 1,8 m. În acest timp, brazii de plastic costă cel mult 50 de lei, cu tot cu suportul aferent, și pot fi utilizați cel puțin 20 de ani de acum înainte. Am discutat cu câțiva brașoveni pentru a vedea în ce măsură criza economică influențează spiritul Crăciunului.

Ion Todea, pensionar: „De Crăciun trebuie un brad natural. Nu este nevoie neapărat să fie foarte frumos sau argintiu cum este acum la modă, dar sărbătorile de iarnă fără miros de brad natural în casă nu au nici un farmec”.

A.J., patron și salariat: „Am acasă un brad de plastic. L-am cumpărat acum 5 ani, cu tot cu globuri și beteală și încă arată foarte bine. Cu toate acestea, dacă voi găsi un brad natural la un preț rezonabil voi cumpăra unul”.

Andy, angajat: „Nu cumpăr brad pentru că e prea scump și mi se pare că se face un marketing exagerat cu ocazia sărbătorilor de iarnă. E o cheltuială mare și inutilă pentru că îl folosești numai câteva zile. 100 de lei pentru șapte-opt zile de sărbători? E prea mult la nivelul salariilor din România”.

Maria Anghel, pensionară: „Cel mai frumos este bradul natural fără de care nu pot concepe Crăciunul. Așa am crescut acasă la țară și așa mi-am obișnuit copiii și nepoții. Dacă renunțăm și la asta, Crăciunul nu mai are nici o valoare”.

Adriana G., angajat: „Am cumpărat un brad artificial anul trecut și am rezolvat problema pentru mulți ani de acum înainte. De ce să cumpăr în fiecare an un brad natural care pe lângă faptul că este foarte scump se trece destul de repede. După câteva zile de stat în casă la căldură toate acele se usucă și în final arată jalnic. Nu mai arunc bani la gunoi”.

Mărioara, pensionară: „Dacă nu am bani să cumpăr un brad, atunci merg la piață și iau măcar o coroniță de brad natural sau câteva crenguțe de la comercianți și tot nu renunț la mirosul specific Crăciunului. Sărbătorile de iarnă fără brad sunt ca Paștele fără ouă vopsite. Cine mănâncă de Paște ouă de plastic?”.

Simona, salariat: „Bradul de plastic este mai ecologic decât cel natural. În fiecare an se taie sute de mii de brazi care după aia, în câteva săptămâni, ajung pe foc. E păcat. În plus, cu bradul de plastic fac economie. Deja îl am de 10 ani și dacă stau să calculez am făcut o economie de peste 10 milioane de lei vechi”.

Andreea, elevă: „Părinții mei au cumpărat un brad de plastic acum câțiva ani și îl folosim pe ăla. Personal mi-ar plăcea un brad natural dar sunt foarte scumpi”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button