Economic

Cât plătesc românii pentru mâncarea tradițională de Crăciun / Comparație cu cetățenii altor țări

Cât plătesc românii pentru mâncarea tradițională de Crăciun.

Gospodăriile românești vor plăti mai puțin de 18 euro pentru mâncarea tradițională de Crăciun, cel mai mic cost dintre cele 12 țări analizate într-un studiu global eToro.

Astfel, o masă de Crăciun tipic românească, cu sarmale, mămăligă și garnituri tradiționale, cum ar fi smântână și ardei iute, ar costa o familie de patru persoane mai puțin de 18 euro.

Gospodăriile din Marea Britanie vor avea parte de a doua cea mai ieftină cină de Crăciun dintre țările incluse în studiu – un curcan la cuptor tipic cu garnituri obișnuite va costa 24,80 euro pentru o familie de patru persoane

La polul opus, o masă tipic franțuzească cu curcan umplut, alături de ficat, castane și ouă va costa 81,70 euro pentru o familie de patru persoane, iar 5 kg de curcan costă peste 65 de euro.

Ingredientele din coșul de cumpărături care au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor de anul trecut sunt carnea de porc – Danemarca (+46%), uleiul de măsline – Spania (+30%) și carnea de pui – Australia (+40%).

Cât plătesc românii pentru mâncarea tradițională de Crăciun

În România, prețurile cărnii de porc și de vită au crescut cu aproximativ 13%, de la an la an. Însă alte ingrediente tipice și-au văzut prețurile reduse, cum ar fi mălaiul (-11%) și uleiul vegetal (-25%), potrivit moneybuzz.ro.

Inflația prețurilor la alimente a crescut la nivel global, ultima cifră a inflației alimentare din UE fiind de 9,1%, cea din România de 8,7%, în Marea Britanie este de 10,1%, iar cea din SUA este mult mai mică, de 3,3%.

Costul în euro al ingredientelor pentru masa de Crăciun

ȚarăCost (euro)Schimbare (%)
Franța81.75%
Spania75.324%
Germania67.10.6%
Italia48.31%
Olanda43.0-5%
USA38.4-9.0%
Australia37.617%
Danemarca37.025%
Norvegia29.912%
Polonia33.29%
UK24.82%
România17.60.2%

Sursă grafic: eToro


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
2 luni în urmă

[…] Iată câteva sugestii de preparate sănătoase potrivite pentru masa de Crăciun: […]

2 luni în urmă

[…] lansat Topul Tadaaazz, o retrospectivă a anului 2023, care pune în scenă atât trendurile pentru poftele și restaurantele preferate ale românilor, cât și recordurile ce vin la pachet cu fiecare […]

Back to top button