Economic

Cardurile de energie au devenit operaționale / Toate informațiile necesare

Cardurile de energie au devenit operaţionale.

9.000 de plăţi în valoare de 3 milioane de lei au fost efectuate în primele trei ore, luni, prin intermediul cardurilor de energie. A anunțat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

„Iată că am ajuns şi în acest punct, în care cardurile de energie devin operaţionale. Mă bucur că am reuşit să adaptăm mecanismul din mers şi să oferim beneficiarilor libertate deplină. Atât în ceea ce priveşte tipul de facturi ce pot fi achitate, cât şi în ceea ce priveşte modalitatea prin care se efectuează plata. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a livrat banii în conturile Poştei Române. Acum, toţi cei care au cardul pot efectua plăţi, prin cele trei metode deja cunoscute. Direct la poştaş, la oficiu sau prin intermediul aplicaţiei de pe site-ul Poştei. Pentru prima tranşă, acest sprijin poate fi utilizat până la vară. Astfel, nu este nevoie să se grăbească nimeni. Oamenii au tot timpul să îşi achite datoriile prin intermediul ajutorului oferit de Guvern din bani europeni. Cei care sunt într-o situaţie incertă şi se verifică zilele acestea dacă sunt eligibili, să stea fără griji. Nu există riscul să nu primească ajutorul, dacă li se cuvine conform legii. Listele se actualizează, se vor tipări şi pentru ei carduri, vor avea, de asemenea, timp până la vară să epuizeze prima tranşă”, a declarat ministrul de resort, Marcel Boloş.

Cardurile de energie au devenit operaționale

Conform MIPE, începând de luni, 20 februarie, se efectuează plăţi pentru facturile la utilităţi prin intermediul cardurilor de energie acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile. Cardurile de energie sunt emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română (CNPR)

Beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalităţi. Direct la poştaş. La orice oficiu poştal din mediul urban sau la oficiul poştal în raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural. Precum şi online, prin intermediul aplicaţiei informatice pe care Poşta Română o pune la dispoziţie. 

Documentele obligatorii necesare pentru efectuarea de plăţi prin mandat poştal sunt:

  • cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal, în original;
  • actul de identitate al beneficiarului de sprijin, în original;
  • documentul/documentele justificativ/justificative prin care face dovada datoriei curente şi/sau restante faţă de furnizorul de energie şi/sau, după caz, faţă de asociaţia de proprietari/locatari.

În total, Poşta Română a distribuit cardurile în 1,7 milioane de gospodării. Acolo unde nu a fost nevoie de nici un fel de clarificare privind eligibilitatea. Alte 700.000 de carduri urmează să ajungă la cei îndreptăţiţi în baza OUG 166/2022 în perioada următoare.

Prin intermediul programului, aproximativ 2,8 milioane de puncte de consum, la care locuiesc peste patru milioane de beneficiari, vor fi sprijinite cu două tranşe de câte 700 lei pentru achitarea facturilor la utilităţi, în contextul crizei energetice.

Toate informațiile necesare

În baza cardului se pot efectua plăţi în următoarele perioade:

  • pentru tranşa I – valoare de 700 lei, în perioada 20 februarie 2023 – 30 iunie 2023;
  • pentru tranşa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27 decembrie 2023.
  • Cei care nu au fost eligibili pentru tranşa I, dar vor deveni la momentul întocmirii listelor pentru tranşa II, vor primi cardul de energie în cursul lunii septembrie.

Serviciile sau produsele care se pot plăti cu cardul de energie sunt: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Plăţile se fac prin mandat poştal. Nu se pot efectua mai mult de opt asemenea proceduri gratuite/loc de consum pe durata programului de sprijin. Pentru următoarele plăţi, beneficiarii cardurilor vor trebui să achite o taxă de 2,5 lei/plată.

Venitul net/coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depăşească 2.000 lei/lună.

Toate cardurile de energie îşi încetează valabilitatea la data de 1 ianuarie 2024, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile alocate ambelor tranşe se pot folosi până la 31 decembrie 2023, inclusiv.

Acest card nu poate fi vândut sau donat. Orice încercare de acest fel duce la anularea instrumentului de plată şi atrage o amendă contravenţională între 42.000 şi 60.000 de lei. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepseşte cu amendă contravenţională cuprinsă între 4.500 şi 6.000 de lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button