Expres

Totul despre cardurile de energie

Totul despre cardurile de energie.

A început tipărirea cardurilor de energie. Beneficiarii ajutorului de 1.400 lei pentru plata facturilor vor primi plicul acasă începând din 1 februarie. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Distribuția cardurilor de energie pentru tranșa I se face între 1 și 28 februarie. Plățile se vor putea efectua din 20 februarie. Cardurile alocate se vor putea utiliza până la 31 decembrie 2023, potrivit Ministerulului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Din bugetul de 4 miliarde de lei vor fi sprijinite 4 milioane de persoane din medii vulnerabile din România.

Ajutorul pentru plata facturilor se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Prin intermediul acestor vouchere se vor putea achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Totul despre cardurile de energie. Calendarul plăților și bugetul alocat

Plățile se vor putea efectua după următorul calendar:

 • pentru tranșa I – valoare de 700 lei în perioada 20 februarie – 30 iunie 2023
 • pentru tranșa II – valoare de 700 lei în perioada septembrie 2023 – 31 decembrie 2023.

Potențialii beneficiari vor fi înștiințați dacă s-au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul pentru care Poșta Română a mobilizat peste 50 de angajați. Acolo vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

Bugetul a fost stabilit la suma de 4.000.000 mii lei și are ca sursă de finanțare fonduri externe nerambursabile prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Totul despre cardurile de energie. Cine beneficiază de acest ajutor

 • Pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei. Precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.
 • Persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.
 • Familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei.
 • Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depășească 2.000 lei.

Totul despre cardurile de energie. Cum se stabilesc listele finale cu beneficiarii ajutorului

Procedura de stabilire a listelor cuprinde următoarele etape:

 • Se stabilește lista potențialilor beneficiari care se încadrează în categoriile stabilite în ordonanță.
 • Se verifică veniturile acestora.
 • Se verifică numărul de locuitori pentru fiecare punct de consum.
 • Se verifică media venitului pentru fiecare loc de consum, pentru a vedea dacă se depășește pragul de 2.000 de lei.

Totul despre cardurile de energie. Procedura de plată

Plățile din ajutorul pentru încălzire se fac prin servicii de mandat poștal prin una din următoarele modalități:

 • Direct la poștașul de care aparține beneficiarul ajutorului de încălzire.
 • Direct la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul.
 • Prin servicii electronice de mandat poștal,

La fiecare plată se poate vizualiza soldul contului beneficiarului.

La 1 ianuarie 2024, toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Totul despre cardurile de energie. Mijloacele de plată

Sunt necesare următoarele:

 • Cardul de energie (primit prin Poșta Română).
 • Actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului)
 • Factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului. Sau certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare). Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie, trebuie contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

Totul despre cardurile de energie. Ce e certificatul de validare a datoriei

Acesta este un document emis de asociația de proprietari/locatari, pentru a certifica datoria curentă sau restantă a beneficiarului de sprijin față de asociația de proprietari/locatari, rezultată din furnizarea de energie termică în sistem centralizat.

Asociațiile de proprietari/locatari vor încheia protocoale de colaborare cu Poșta Română pentru a comunica conturile bancare și orice alte date necesare pentru virarea sumelor aferente mandatelor poștale emise prin utilizarea cardurilor de energie.

Certificatele de validare a datoriilor se emit în două exemplare. Un exemplar se păstrează la asociația de proprietari/locatari emitentă. Cel de-al doilea exemplar se păstrează la Poșta Română.

Totul despre cardurile de energie. Cum se efectuează plata

 • La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.
 • Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).
 • Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Totul despre cardurile de energie. Nu se poate extrage numerar

Scopul exclusiv pentru care pot fi acordate cardurile este pentru achitarea facturilor la energie.

Cardul nu poate fi vândut ori donat. Orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă între 42.000 și 60.000 lei.

Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500 și 6.000 lei. l beneficiar în situația în care nu se poate stabili câți oameni stau la același punct de consum.

Totul despre cardurile de energie. Dacă sunt mai mulți la aceeași adresă…

Sunt situații în care beneficiarii nu au nomenclatorul stradal trecut în cartea de identitate (figurează mai mulți la aceeași adresă). În această situație, ei trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere prin care spun câți locuiesc efectiv la punctul de consum.

Poșta distribuie declarațiile pentru toate aceste situații identificate la momentul întocmirii listelor cu beneficiari. La va prelua în maxim 3 zile, pentru ca apoi să se recalculeze media veniturilor și să se actualizeze listele.

Totul despre cardurile de energie. Cum se face ancheta socială

Pot fi situații în care la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuiește acolo (dar figurează așa în acte) şi nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciliu.

În acest caz, potențialul beneficiar poate să solicite o anchetă socială la primărie, care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Poștă, iar ulterior se actualizează lista.

Totul despre cardurile de energie. Cum se pot deconta facturile pentru lemne de foc

Facturile pentru lemne de foc care au fost cumpărate începând cu luna august 2022 pot fi decontate în numerar de la poștași sau de la oficiile poștale. După caz, pe baza documentelor doveditoare. Documentele justificative care însoțesc factura sau după caz documentul de plată sunt cardul de energie și actul de identitate.

Dacă facturile sau după caz documentele de plată nu mai există sau au fost pierdute de beneficiar se acceptă duplicat după acestea. Duplicatul facturii de energie și a documentelor de plată se eliberează de către furnizorul de material lemnos.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] prin intermediul cardurilor de energie acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile. Cardurile de energie sunt emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română […]

Back to top button