Economic

Brașoveanul Ion Țiriac – locul 2 în clasamentul celor mai bogați români în 2023 / Top 10 Forbes

Brașoveanul Ion Țiriac – locul 2 în clasamentul celor mai bogați români în 2023.

Potrivit datelor prezentate în premieră de Forbes România, numărul de persoane cu o avere netă de cel puțin 500 de milioane de lei a înregistrat o creștere notabilă. De la 50 la 55 de bogați, lista celor mai bogați români a cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani, reflectând o dublare față de perioada pre-pandemie și o triplare comparativ cu acum un deceniu.

Averea totală a românilor cu peste 500 de milioane de lei a atins un prag impresionant de peste 110 miliarde de lei, marcând o creștere de aproape o zecime în comparație cu anul precedent.

Brașoveanul Ion Țiriac – locul 2 în clasamentul celor mai bogați români în 2023

Topul Forbes al celor mai bogați oameni din România în 2023 a inclus 30 de miliardari în lei, cu patru membri noi față de anul anterior.

Fondatorii Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, ocupă din nou primul loc în clasamentul celor mai bogați români pentru al doilea an consecutiv. Brașoveanul Ion Țiriac se află pe poziția secundă, în fața lui Daniel Dines (UiPath).

TOP 10 Forbes

Locul 1 – Dragoș și Adrian Pavăl (Dedeman) – avere – 16 mld. lei

Lanțul de magazine de bricolaj Dedeman, deținut de frații Dragoș și Adrian Pavăl, a raportat în 2022 un profit net de 1,7 miliarde de lei, cel mai mare din istoria companiei. Citește articolul complet AICI.

_____________________________________________________________

Locul 2 – Ion Țiriacavere – 10 mld. lei

Printre altele, în 2023, Țiriac Group a intrat și în sectorul energiei, devenind un producător de energie verde. În cadrul diviziei de energie a fost dezvoltat, în județul Prahova, un parc de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 8 MW. Citește articolul complet AICI.

_____________________________________________________________

Locul 3 – Daniel Dines (UiPath) – avere – 8 mld. lei

Ultimele rezultate financiare ale UiPath oferă o imagine complexă asupra evoluției companiei, întrucât prezintă atât vești bune legate de creșterea veniturilor, cât și umbra litigiilor colective care planează asupra acesteia. Citește articolul complet AICI.

_____________________________________________________________

Locurile 4 și 5 – Ion Stoica și Matei Zaharia (DataBricks) – avere – 7,6 mld. lei

Au plecat din România și s-au axat pe munca lor academică, însă nu se așteptau la un astfel de succes. Compania americană DataBricks este evaluată la 43 de miliarde de dolari, după ce, anul acesta, a obținut o finanțare de peste 500 de milioane de dolari, fonduri pe care intenționează să le folosească pentru a construi modele de bază în parteneriat cu Nvidia. Citește articolul complet AICI.

_____________________________________________________________

Locul 6 – Familia Talpeș (Bitdefender) – avere – 4,9 mld. lei

Producătorul global de soluţii de securitate informatică Bitdefender este una dintre cele mai puternice companii de IT pornite din România. Fondată de antreprenorii Florin şi Măriuca Talpeş în urmă cu mai bine de trei decenii, compania s-a extins puternic la nivel mondial și a avut anul trecut afaceri de 1,4 miliarde de lei, mai mari cu 34%, şi un profit net de 292,3 milioane de lei. De precizat este că un brașovean este vicepreședinte la Bitdefender – Vezi AICI. Citește articolul complet AICI.

_____________________________________________________________

Locul 6 – Ștefan Vuza (Chimcomplex) – avere – 4,9 mld. lei

Într-un interviu recent acordat Forbes România, Ștefan Vuza oferea câteva sfaturi antreprenorilor la început de drum, debutând cu un principiu simplu: „Perseverența bate talentul!”. Cu afaceri de peste 2,2 miliarde de lei și un profit net de 266 de milioane de lei în 2022, Chimcomplex Borzești și-a stabilit o strategie de creștere și o serie ambițioasă de investiții, susținute prin fonduri europene și PNRR, ce vizează decarbonizarea, valorificarea energiei hidrogenului, dezvoltarea energiei verzi regenerabile și diversificarea producției. Citește articolul complet AICI.

_____________________________________________________________

Locul 8 – Anastasia Soare (Anastasia Beverly Hills) – avere – 4 mld. lei

Un alt an înfloritor pentru afacerile „Reginei Sprâncenelor”, care continuă să înregistreze o creștere de două cifre în averea sa pentru al doilea an consecutiv. Citește articolul complet AICI.

_____________________________________________________________

Locul 9 – Anca Vlad (Fildas-Catena) – avere – 3,3 mld. lei

Grupul Fildas-Catena, deținut de antreprenoarea Anca Vlad, își continuă consolidarea poziției de lider pe piața de distribuție și retail farmaceutic din România. Fildas Trading, cea mai mare companie a grupului, a raportat o cifră de afaceri record în 2022. Citește articolul complet AICI.

_____________________________________________________________

Locul 10 – Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu (One United Properties)- avere – 2,6 mld. lei

Dacă anul 2022 a însemnat pentru Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, fondatorii și acționarii principali ai companiei de dezvoltări imobiliare One United Properties, diversificarea portofoliului prin extinderi și achiziții strategice, 2023 a adus consolidarea afacerilor și transformarea sau vânzarea unor active. Citește articolul complet AICI.

_____________________________________________________________

Locul 10 – Alin Niculae – avere – 2,6 mld. lei

Cel mai mare petrolist independent din România și-a dublat afacerile și are în plan extinderea pe piaţa de retail. Dar asta nu este tot.

La peste 20 de ani de la lansare, Oscar Downstream a devenit cel mai mare jucător independent din piaţa petrolieră locală. Controlată în proporţie de 95% de offshore-ul omului de afaceri Alin Niculae, compania a înregistrat afaceri-record de 7,1 miliarde de lei, în creștere cu 88%, și un profit de 351,3 milioane de lei. Citește articolul complet AICI.

TOP 500 se găsește în toate magazinele Inmedio din țară, iar în curând și în aplicația Forbes România pe care o puteți descărca din App Store sau Google Play.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button