Economic

BRAȘOV. Situația LA ZI a celor 4 proiecte de autostrăzi ale județului… Când se vor FINALIZA?!

 
Deputatul USR de Brașov, Tudor Benga, a adus lămuriri în acest sens: „Începând de săptămâna trecută, pentru prima dată după foarte mulți ani, nici unul dintre cele patru proiecte de autostrăzi ale Brașovului nu se mai află blocat la sertar. Odată cu lansarea miercurea trecută a licitației pentru completarea SF-ului și elaborarea PT-ului pe tronsonul Brașov- Făgăraș, toate cele patru tronsoane de pe teritoriul județului Brașov sunt în etapă activă de finalizare a documentației”.
 
Pe pagina sa de Facebook, Tudor Benga a detaliat privitor la activitatea sa pe acest subiect: „Am monitorizat toate aceste proiecte încă din prima zi a primului meu mandat de parlamentar și am presat constant autoritățile pentru deblocarea lor. Am trimis zeci de întrebări și interpelări la Minister și CNAIR, am luat poziție publică de fiecare dată când s-a jucat ping-pong cu ele precum momentul nefericit din urmă cu trei ani când Guvernul Dăncilă a abandonat colaborarea cu Banca Mondială pentru studiile tehnice. Am vorbit în permanență despre necesitatea de a elabora temeinic documentațiile astfel încât să putem trece cât mai repede la execuția fizică. Mă bucur că astăzi, cu colegii Cătălin Drulă și Horațiu Cosma, în poziții de decizie la Minister, pașii corecți necesari au fost făcuți și ultimele două dintre cele patru tronsoane sunt pe făgașul corect.
Așadar, pentru tronsonul Brașov – Ploiesti s-a semnat la începutul acestui an revizuirea SF și, foarte important, s-a agreat în contract livrarea etapizată. Astfel încât cele două secțiuni critice, ocolirea Bușteniului și a Comarnicului, să poată fi livrate prioritar pentru a putea demara în 2023 licitația pentru execuție. Pentru tronsonul Brașov- Făgăraș, lansarea licitației înseamnă că în 2024 se va putea trece la licitarea construcției efective. Tronsonul Sibiu – Făgăraș este cel mai avansat, în sensul că tot ce îi mai lipsește este acordul de mediu, iar apoi poate fi licitată proiectarea și execuția, lucru care eu cred și sper că se va întâmpla chiar anul acesta. Cât privește tronsonul Brașov – Bacău din A13, elaborarea SF-ului este în curs de desfășurare, sunt publice deja și o parte dintre variantele de traseu evaluate, se va finaliza cel mai probabil anul viitor și apoi va putea fi licitata construcția efectivă”.
 
Apoi, Benga a punctat realist: „Știu că după atâta amar de ani de așteptare orice anunț, mai puțin începerea lucrărilor efective, este probabil insuficient. Însă așa cum am mai spus-o de multe ori o repet și acum: fără documentații executate corespunzător, autostrăzile rămân veșnice fete morgana pe hârtie. De data asta, pentru prima dată, chiar avem totate cele patru tronsoane înscrise pe șinele corespunzătoare. Vom continua monitorizarea permanentă și, cu puțin noroc, în fiecare dintre următorii patru ani am putea vedea debutul succesiv propriu-zis al lucrărilor pe toate cele patru tronsoane de autostradă din județul Brașov”.
 
De văzut… Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button