Economic

Atenție – prețul la gaze se va dubla / Va fi jale / Solicitare pentru Guvernul României

Atenție – prețul la gaze se va dubla.

Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) a solicitat Guvernului, zilele trecute, printr-o scrisoare deschisă, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru evitarea dublării preţului la gaze în 2025, venind cu o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie.

Atenție – prețul la gaze se va dubla

„În august 2022, românii achitau 0,31 lei/KWh pentru gazele consumate. Acum achită 0,29 lei/kWh, adică cu 6% mai puţin. Mai mult, pentru a evita ca după 31 martie 2025, când expiră valabilitatea plafonării preţului la gaze, oamenii să achite preţuri duble la gaze, Asociaţia Energia Inteligentă a solicitat Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru atingerea preţului corect la consumatori. În acest sens, pentru a veni în sprijinul Executivului şi al românilor, am înaintat o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie”, a afirmat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Guvernul României a aprobat în 2022 mai multe acte normative privind aplicarea unor măsuri pentru gestionarea efectelor creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, care urmează să expire în 31 martie 2025. Astfel, legislaţia emisă a suspendat preţul din contracte şi a stabilit aplicarea unui preţ plafonat de 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici, cu plata de la bugetul de stat a diferenţei între costurile de achiziţie ale furnizorilor şi preţul plafonat, dacă costurile sunt mai mari de 0,31 lei/kWh.

„Dacă costurile furnizorilor erau mai mici decât 0,31 lei/kWh, atunci furnizorul calcula în fiecare lună un preţ de vânzare compus din costurile de achiziţie la care se adaugă o marjă reglementată. Preţul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de circa 0,55 lei/kWh”, s-a menționat în document.

Astfel, începând cu luna aprilie 2025, preţurile din facturi vor fi duble.

Atenție – prețul la gaze se va dubla

„Probabil în vara anului 2025 va reapărea timid concurenţa pe piaţa de gaze, dar care va aduce preţuri uşor mai mici, în cel mai fericit caz începând cu anul 2026. Această variantă va aduce toate riscurile care au existat în piaţă înainte de plafonarea preţurilor la gaze (unele clauze abuzive, creşteri de preţuri urmare a unor clauze din contract etc.)”, au susținut reprezentanţii AEI.

Astfel, potrivit AEI, pentru a evita ca preţul gazelor din contractele de vânzare gaze, care sunt duble în momentul de faţă, să devină preţ efectiv plătit de consumatori după data de 31 martie 2025, este necesară realizarea unor activităţi precum demararea urgentă a unei campanii masive de informare şi pregătire a consumatorilor în vederea reliberalizării pieţei la gaze.

Reprezentanţii AEI au cerut profesionalizarea „câinilor de pază” ai unei pieţe libere – reorganizarea ANRE, Consiliul Concurenţei, ANPC şi înlocuirea în modul de lucru al acestora ca acţiuni principale elementele reactive – amendarea celor care încalcă legea după sesizarea unor abuzuri, cu acţiuni preventive şi de reducere a abuzurilor asupra consumatorilor şi prevenire a încălcării legii.

Pe lista de măsuri se mai află: înfiinţarea unei entităţi de Soluţionare alternativă a litigiilor de pe piaţa energiei, dezvoltată ca un Parteneriat Public cu o Asociaţie Non Profit de specialitate; suspendarea pe un termen de 3 ani a prevederilor din Codul Civil privind piaţa de energie prin care furnizorii pot să prelungească un contract de furnizare fără semnătura efectivă a clientului pe un contract/act adiţional.

Totodată, AEI consideră necesare reglementări ale pieţei. Printre acestea se numără organizarea de către ANRE (direct şi indirect) a unor sesiuni/acţiuni de ofertare concurenţială a gazelor naturale începând cu data de 1 aprilie 2024, pentru refacerea concurenţei.

Atenție – prețul la gaze se va dubla

Reprezentanţii asociaţiei au făcut referire şi la abonamentul la gaze, solicitând, printre altele, aplicarea modelului pentru aplatizarea vârfurilor de cost din perioadele de iarnă cu transferul costurilor în perioada cu minimum de cost (perioada caldă) şi publicarea marjei comerciale pe facturile de gaze care, conform estimărilor AEI, înseamnă o reducere a preţului gazelor cu circa 2% (pe baza datelor din anul 2021).

Pe listă se mai află şi măsuri fiscale, precum: reducerea TVA de la 19% la 5% pentru următorul an pentru toate contractele nou încheiate (nu se aplică pentru contractele care sunt prelungite prin act adiţional), măsură care ar determina o scădere a preţului mediu al gazelor la consumatorul final casnic cu circa 16%; impunerea unui nou model de impozitare progresist al supraprofiturilor furnizorilor, dar cu scopul unic de a reduce nivelul ofertelor de preţ şi nu de a colecta bani la bugetul de stat.

Reprezentanţii AEI au făcut referire şi la măsuri pentru reducerea sărăciei energetice şi protejarea consumatorilor vulnerabili, precum extinderea aplicabilităţii legii de la „stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie” la „măsuri de diminuare a sărăciei energetice şi de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie”.

„În viitor, când piaţa se va confrunta cu creşteri repetate de 20 – 30% ale preţului la nivel de câteva zile (5-10 zile consecutive), nu mai putem vorbi de o piaţă liberă pe deplin funcţională. O piaţă disfuncţională a energiei, cu un dezechilibru mare între cerere şi ofertă, impune o altă abordare, care trebuie legiferată. Este important să se stabilească când se aplică astfel de măsuri”, s-a mai subliniat în document.

Atenție – prețul la gaze se va dubla

În ciuda plafonării, și acum sunt facturi cu prețuri mari la gaze, pe care mulți români abia le pot achita. Iar cum, acum, guvernanții par mai interesați de alegerile din acest an, pentru a-și conserva posturile călduțe girate de partidele din care fac parte, în 2025 va fi jale la plata utilităților și nu numai.

CITEȘTE ȘI: Cum poți plăti mai puțin la energie electrică și gaze.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Grigore Gheba
2 luni în urmă

Factură la gaze casă 5 februarie 2921, chiar înainte de invadarea Ucrainei: 4200 kwh – 649 lei. Factura la gaze la 7 februarie 2023: 4218 kwh – 1318 lei. În doi ani prețul s-a dublat pentru același consum. Mulțumesc Uniunii… Citeşte mai mult »

georgescule
2 luni în urmă

Pai voi ce credeati, ca armata de imbecili si incompetenti pe care ii avem, nu trebuie platita ? Credeati ca numarul acesta enorm de europarlamentari senatori, deputati, consilieri (vezi cazul imbecilului Ponta), etc., nu va avea urmari ? votati in… Citeşte mai mult »

Back to top button