Economic

Analiză. România este țara care se împrumută cel mai scump din Uniunea Europeană

 

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la creșterea Produsului Intern Brut și pe ultimul loc la costurile de împrumut, pragul de 5% randament pentru obligaţiunile emise de stat fiind trecut în luna iulie, arată o analiză realizată de cursdeguvernare.ro.

Astfel, România este țara care se împrumută cel mai scump din UE, randamentul de 5,05% fiind de patru ori mai mare faţă de media europeană de 1,31% și de cinci ori peste media zonei euro, care se plasează la 1,04%.

„În urmă cu 12 luni, timp în care datele consemnate de Eurostat arată că nu s-au produs modificări importante la nivelul mediilor UE şi zonei euro, eram la nivelul de 3,86%, ceea ce indică şi faptul că am avut cea mai mare deteriorare a acestui indicator dintre toate ţările membre, cu excepţia Cehiei, aflată pe un cu totul alt palier (de la 0,83% a urcat la 2,11%). Practic, la finalul anului trecut ne-am interesectat cu Grecia, noi mergând în sus cu dobânzile plătite la împrumuturi, iar ei în jos, după care le-am luat locul de cel mai riscant plasament pentru pieţele de capital, în pofida creşterii economice record la nivel european de 6,9%, ceea ce constituie o bizarerie de proporţii”, subliniază analiza.

Celelalte țări fie mai apropiate, fie mai îndepărtate de România plătesc randamente mult mai mici. De exemplu, Bulgaria plătește un randament de 0,92%; Croaţia – 2,26%; Polonia – 3,17% şi Ungaria – 3,39%. Totodată, Germania achită 0,28%; Franţa – 0,67%; Italia – 2,64%, Portugalia – 1,76% şi Spania – 1,33%.

„5,05% faţă de 3,86% în urmă cu un an nu este o simplă schimbare de cifre, ci o mutare din zona cât de cât acceptabilă în zona unui semnal de alarmă tras pe vreme încă senină dar pe care alţii, specializaţi în stabilitate macroeconomică, o văd tot mai înnegurată. Motiv pentru care îşi asumă riscul de împrumut doar la cote de remunerare exagerate. Nu zice nimeni să ajungem spre acele miraculoase 0,28% ale Germaniei, dar nici să ieşim clar din rând faţă de ţările cu regim de curs flotant similar, precum Polonia sau Ungaria”, menționează analiza.

În aceste condiții, costul pe care îl vor avea românii de suportat va fi din ce în ce mai mare pe măsura trecerii timpului, chiar dacă nivelul datoriei publice s-a redus la 35% din PIB.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare