Economic

ANAF vrea să publice lista albă a celor mai buni plătitori de taxe şi impozite

 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) intenţionează să mediatizeze cei mai buni plătitori de taxe şi impozite din România, arată „Planul de măsuri pentru eficientizarea colectării veniturilor la Bugetul general consolidat”, publicat recent de instituţie.

„ANAF va iniţia modificarea legislaţiei în vederea reglementării prin Codul de Procedură Fiscală a posibilităţii publicării unei «liste albe» a contribuabililor buni plătitori, de o manieră similară cu cea a publicării listei contribuabililor care înregistrează obligaţii restante de plată”, se menţionează în capitolul „Sprijinirea conformării la plata obligaţiilor fiscale”.

În acelaşi timp, pentru încurajarea conformării la plată se urmăreşte acordarea de facilităţi fiscale pentru bunii plătitori. Drept urmare, autorităţile vor stabili criteriile atât pentru definirea profilului contribuabilului ca „bun plătitor”, cât şi categoriile de facilităţi ce pot fi acordate acestora. Facilităţile fiscale vor fi acordate după realizarea unui studiu de impact.

În ceea ce priveşte eşalonarea la plata datoriilor, se are în vedere implementarea unui sistem de supraveghere a debitorilor de către ANAF cu privire la respectarea planului de restructurare fiscală. Autorităţile fiscale vor notifica debitorul atunci când se constată abateri de la îndeplinirea planului de restructurare, acţiuni menite să conducă fie la modificarea termenelor de implementare, fie la ajustarea planului de restructurare. Totodată, ele vor propune măsuri şi/sau soluţii cu privire la abaterile constatate de la îndeplinirea planului de restructurare.

Planul de măsuri iniţiat de ANAF are mai multe obiective: simplificarea procedurilor de administrare fiscală pentru susținerea conformării voluntare la declararea obligațiilor fiscale; sprijinirea conformării la plata obligațiilor fiscale, măsuri de prevenire și combatere a evaziunii fiscale şi asigurarea unui tratament fiscal diferențiat în funcție de comportamentul fiscal al contribuabililor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button