Economic

3.000 de locuri de muncă la stat – scoase în piață / 90% dintre acestea sunt funcții de execuție

3.000 de locuri de muncă la stat – scoase în piață.

Instituțiile de stat au pus la bătaie aproape 3.000 de locuri de muncă în primele două luni ale anului, potrivit datelor jobradar24.ro. 9 din 10 sunt funcții de execuție și mai puțin de 200 sunt funcții de conducere. Comparativ, sectorul privat a avut 65.000 de poziții noi, deschise în același interval de timp pe eJobs.ro. Mai mult de jumătate au fost destinate candidaților din segmentul entry level.

3.000 de locuri de muncă la stat – scoase în piață

„Statul devine un competitor din ce în ce mai puternic pentru angajatorii din mediul privat. Autoritățile au anunțat că, pentru 2023, angajările au fost deblocate cu 90.000 de posturi. Cele mai multe sunt în educație, sănătate și în instituții de forță. Vedem că începutul anului a venit cu 3.000 de joburi noi în acest sector, în condițiile în care pentru întregul an 2022 au fost înregistrate puțin peste 12.000. Să nu uităm că rămâne asocierea tradițională pe care o fac candidații între joburile la stat și ideea de stabilitate. Corelat cu creșterea salariilor, varianta angajării în această zonă devine din ce în ce mai atrăgătoare, inclusiv pentru candidații tineri. Aceștia obișnuiau până acum să se uite preponderent, dacă nu chiar exclusiv, către angajatorii privați”, a relatat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv peste 430, aparțin instituțiilor de stat din București. Clujul ocupă a doua poziție în clasament, cu 165 de oferte. Urmează Iași și Timiș, ambele cu peste 100 de posturi scoase în piață. De cealaltă parte se află județe precum Vrancea, Sălaj, Mehedinți, Ialomița, Caraș Severin ori Gorj. Acolo, statul rămâne un angajator timid, cu mai puțin de 30 de locuri de muncă disponibile de la începutul anului. Aceste județe se regăsesc și în topul cu cele mai puține locuri de muncă de la privat și cu rate ale șomajului peste media națională.

Cine sunt angajatorii

Instituțiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidați, la nivel național, sunt primăriile, școlile, spitalele, liceele/școlile profesionale/colegiile tehnice/colegiile naționale și universitățile. Pozițiile pentru care s-au căutat cei mai mulți candidați au fost de muncitor calificat și necalificat, îngrijitor, asistent medical, referent, șofer și paznic.

„O bună parte din aceste joburi intră în orizontul profesional al candidaților din categoria de vârstă 45+. Aceștia privesc cu un grad mare de încredere o eventuală angajare la stat”, a mai spus Bogdan Badea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button