Zimbrii de la Armeniș, victime ale câinilor hoinari
Patru dintre zimbrii eliberați anul trecut în Munții Țarcu nu au rezistat primei ierni în sălbăticie. Cel puțin doi, susțin reprezentanții WWF România au fost devorați de câinii hoinari. „Cei mai slăbiți dintre zimbri au fost alungați din turmă, ceea ce i-a făcut extrem de vulnerabili, drept urmare, cel puțin doi dintre ei au căzut pradă unei haite de câini hoinari ce s-a format în zonă”, se arată într-un comunicat transmis de WWF România, care implementează proiectul ce vizează eliberarea zimbrilor.
Echipa WWF, se mai arată în comunicat, „a fost în teren împreună cu medicul veterinar și membri ai asociaței care gestionează fondul cinegetic, au analizat datele, urmele de pe cadavre și din jurul cadavrelor, precum și înregistrările de pe camerele de monitorizare amplasate în zonă, concluzionând că un grup de câini sălbăticiți a hăituit și atacat cel puțin două dintre exemplare (ambii masculi)”.
WWF a precizat că în zonă există o haită de 15 câini sălbăticiți, care nu sunt prădători naturali, ci unii „care vânează fauna sălbatică, cu consecințe pe termen lung care nu pot fi încă măsurate. Aceste exemplare au fost observate cu ajutorul camerelor de monitorizare. Cânii sunt în prezent cel mai puternic grup de prădători din zonă, făcând competiție neloială lupilor de aici”.
Imaginile surprinse de camerele de monitorizare, mai susțin reprezentanții organizației „confirmă prezența lupilor în zonă, însă in număr redus. Localnicii, în special proprietarii de oi, își explică dispariția unui număr important de animale domestice în anul trecut (fără alarmarea câinilor de pază în momentul atacului), prin activitatea acestei haite de câini sălbăticiți. Membrii asociației cinegetice au identificat în teren (după urme) și hăituirea unui porc mistreț. Câinii hoinari şi cei de la stâne, lăsați nesupravegheaţi, au un impact negativ semnificativ asupra speciilor de faună sălbatică. Acest impact se manifestă fie prin transmiterea de boli, fie prin uciderea diferitelor specii de faună sălbatică. Gestionarii de faună cinegetică reclamă frecvent atacuri ale câinilor nesupravegheaţi de la stâne, care se grupează în haite şi ucid indivizi adulţi sau juvenili din specii de cervide precum căprior, cerb sau alte specii”.
WWF solicită luarea unor măsuri pentru diminuarea numărului de câini hoinari
Prin comunicatul WWF România propune măsuri necesare pentru diminuarea numărului de câini hoinari din sălbăticie și formarea unui grup de lucru cu reprezentanți ai autorităților de mediu, administratorilor fondurilor cinegetice, organizații pentru protecția animalelor, experți în faună sălbatică și autorități locale, pentru a identifica măsurile imediate. Reprezentanții organizației solicită, printre altele, acțiuni de conștientizare a oamenilor cu privire la utilizarea responsabilă a câinilor și campanii demonstrative pentru castrarea şi tratarea (vaccinarea, deparazitarea) câinilor hoinari sau a câinilor cu stăpân; implicarea autorităților locale în proiecte de sterilizare, vaccinare și microciparea câinilor și prevenirea abandonului. De asemenea WWF le recomandă crescătorilor de oi să renunţe la utilizarea exemplarelor de câini metiș şi să folosească, în schimb, câini din rase ciobăneşti tradiţionale, iar exemplarele utilizate pentru pază să fie hrănite corespunzător, vaccinate şi dotate cu jujeu”.
„Incidentele din Măgura Zimbrilor ne atrag atenția asupra unei probleme insuficient abordate de către autoritățile competente”, se mai arată în comunicat. WWF a mai precizat că în zona parcului Natural Vânători Neamț, unde 20 de zimbri, trăiesc în mediul natural, există și o haită de lupi, însă aceasta nu a atacat zimbrii de acolo.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.