[ViDEO] Ministrul Mediului: Există suspiciuni că „Holzindustrie a lucrat cu firme fantomă care au tăiat copaci ilegal“. Echipa de control a ministerului ajunge vineri la Reci
Ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, a susţinut, într-un interviu, că există suspiciuni legate de faptul că Holzindustrie Schweighofer a lucrat în România „cu firme fantomă “. E ceea ce a constatat echipa de control a Ministerului Mediului. Ministrul Graţiela Gavrilescu a făcut această declaraţie la EuropaFM.
În urma controalelor s-a ajuns la concluzia că a fost tăiată masă lemnoasă ilegal, a afirmat ministrul Mediului. Grațiela Gavrilescu a explicat în interviu că inspectorii au descoperit peste 50 de firme fantomă care au lucrat cu Holzindustrie Schweighofer și care au dispărut între timp. Masa lemnoasă respectivă ar fi ajuns la export, a spus ministrul.
A mai precizat că există suspiciuni de evaziune fiscală şi că a sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT).
Graţiela Gavrilescu a spus că la fabrica de la Reci (judeţul Covasna) s-a făcut un singur control, cel al Gărzii naţionale pentru Protecţia mediului. Aceasta a mai afirmat că a „dat dispoziţie comisarului general de mediu să meargă înapoi la fabrică şi să vadă dacă a intrat în legalitate (…) am chemat şi direcţia de control a ministerului să meargă şi să vadă care este adevărul, pentru că ultima informaţie care mi-a venit este că inclusiv autorizaţia de construire a acestei fabrici nu există”. Echipa de control va pleca vineri la Reci, a mai spus ministrul.
Acuzaţiile aduse de Environmental Investigation Agency US
Amintim că Holzindustrie Schweighofer este cel mai mare procesator şi exportator de lemn din România. Recent, presa britanică a publicat un material despre defrişările masive care se fac în România. Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer este acuzată de organizaţia non-profit Environmental Investigation Agency US (EIA) că a cumpărat lemn provenit din defrişări ilegale în Romania, scria recent The Guardian.
ONG-ul EIA susţine că are înregistrări audio cu reprezentanţi ai Holzindustrie Schweighofer oferindu-se să cumpere lemn tăiat ilegal şi înregistrări video cu buşteni nemarcaţi aduşi în depozitele companiei din România. Holzindustrie Schweighofer a respins acuzatiile EIA. „Le impunem furnizorilor noștri să respecte toată legislația în vigoare și să dovedească proveniența legală a materialului lemnos pe care îl livrează. Mai mult decât atât, nu doar refuzăm orice transport de lemn suspect, care nu prezintă documentele legale complete și corecte, ci îl raportăm autorităților competente să investigheze și să sancționeze eventualele nereguli“, se arată într-un comunicatul oficial.
Citiţi şi:
Holzindustrie Schweighofer se apără de acuzaţiile ecologiştilor
Holzindustrie Schweighofer, acuzată din nou de distrugerea pădurilor din România
Raport: România nu aplică integral legislaţia privind copacii tăiaţi
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.