Eco

[ViDEO] BRAŞOV. Valea Tărlungului este o groapă de gunoi

  • img-2953.jpg
 

Albia râului Tărlung, care în ultimii ani a fost lăţită în urma excavărilor, pare să fi făcut loc pentru toate gunoaiele din localităţile pe care le străbate, de la resturi menajere până la deşeuri de construcţii.

Situaţia, ce pare să se înrăutăţească de la la o zi la alta, a determinat autorităţile de mediu şi de gospodărire a apelor să iniţieze o ședință de analiză privind măsurile de igienizare a albiei pârâului Tărlung.
Ședința a fost organizată astăzi de vicepreședinta Consiliului Județean Brașov, Ambrus Izabella Agnes (foto 1), la solicitarea reprezentanților Serviciului de Gospodărire a Apelor Brașov și ai Gărzii de Mediu Brașov. La ședință au fost invitați şi au participat primari ai localităților din județul Brașov (Săcele, Teliu, Budila, Tărlungeni) și din județul Covasna (Chichiș, Dobârlău), reprezentanți ai Gărzii de Mediu Brașov și ai Gărzii de Mediu Covasna, reprezentanți ai Administrației Bazinale Olt – SGA Brașov și SGA Covasna, precum și reprezentanți ai  Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, filiala teritorială Mureș-Oltul Superior, unitatea de administrare 05.02 Covasna. Tema ședinței a vizat identificarea problemelor legate de regularizarea, întreținerea și salubrizarea cursurilor de apă – sector Tărlung, porțiunea aval de barajul de la Săcele, organizatorii propunându-şi responsabilizarea primăriilor în rezolvarea atribuțiilor de gestionare a deșeurilor și salubrizare a cursurilor de apă de pe teritoriul administrativ al comunelor, precum și întocmirea unui Plan de Acțiune privind activitățile de ecologizare a albiei minore și majore a pârâului Tărlung, pe sectoare de teritorii administrative.

Fenomen greu de stăvilit

Mircea Paraschiv (foto 1, stânga şi video 2), comisarul-şef al Gărzii de Mediu Braşov, a explicat că primeşte sesizări de cateva ori pe lună, dă amenzi, dar gunoaiele apar la loc, pentru că nu are cine să stopeze fenomenul. „Fără sprijinul primăriilor, ce e curăţă într-o zi da doua zi e la loc. Nu ne interesează să dăm sancţiuni, am vrut să stăm de vorbă cu primarii care ştiu cât de greu este să faci salubrizarea, să găsim soluţii”, a spus Paraschiv, care le-a spus primarilor prezenţi că pot accesa fonduri pentru rezolvarea acestor probleme.
Edilii localităţilor, care spun că au făcut de-a lungul anilor decolmatări şi igienizări ale râului în aria lor de competenţă, s-au plâns că suportă consecinţele gunoaielor venite pe firul apei sau aduse din localităţile din amonte şi că nu pot păzi malurile non-stop, neavând suficiente forţe poliţieneşti. „Facem acţiuni în fiecare lună, dar după ce se dă drumul la baraj şi apoi apa se împuţinează rămân tone de gunoaie. Noi ne plângem că vin de la Săcele, care se plâng de cei din Braşov, iar cei de la Budila spun că vin de la noi. E bine să facem front comun”, a spus Severius Beşchea (foto 2, dreapta), primarul comunei Tărlungeni. „E nevoie de prevenţie, că degeaba tot facem decolmatare şi igienizare, cum am făcut şi pe Timiş. În plus noi avem probleme şi cu Lacul Tărlung, care este aproape de cartierul Gârcini, iar cetăţenii de acolo ne fac mari probleme cu depozitarea gunoaielor”, a afirmat Géczi Gellért (foto 2, stânga), viceprimarul municipiului Săcele.

Igienizare cu asistaţii sociali şi cu şcolari

„Valea Tărlungului a ajuns o groapă de gunoi şi nu atât din cauza agenţilor economici, cât a localnicilor. Nu este singurul râu în situaţia aceasta, am identificat mai multe cursuri de apă care au nevoie de intervenţii, dar am început cu el, din iniţiativa colegilor de la Garda de Mediu şi de la SGA, este un fel de proiect-pilot. Ca un gest preventiv, este un exerciţiu de implicare din partea primăriilor. Le-am cerut sprijinul pentru identificarea problemelor şi pentru igienizarea râului Tărlung şi a zonei limitrofe. Sunt nişte costuri, dar noi îi sprijinim, SGA pune la dispoziţie utilaje şi, după cum a spus colegul de la Garda de Mediu, există posibilitatea de a accesa fonduri europene. Noi sperăm ca populaţia să înţeleagă şi să vină să pună umărul, alături de asistaţii sociali şi şcolile din localităţile respective”, a subliniat vicepreşedinta CJ (video 1).

Amenzi între 2.000 şi 40.000 de lei

„Problematica râului Târlung a fost nominalizată de Comisariatul Gărzii de Mediu şi a făcut obiectul mai multor controale tematice, pe care le-am efectuatt împreună cu Prefectura şi acum cu Consiliul Judeţean. Deşeurile care se adună acolo, ca pe albia oricărui râu sunt provenite în principal din activitatea menajeră şi în general populaţia care are domiciliul în zonele apropiate aşa înţelege să-şi depoziteze gunoaiele, crezând că apa poate duce orice. Consecinţa nu se vede la dânşii în grădină, se vede la câţiva kilometri în aval. Este o problemă de sănătate publică, dar este şi o problemă de siguranţă a localităţii respective, fiindcă se pot crea baraje şi de acolo o întreagă serie de neajunsuri, ajungând chiar la distrugeri. În continuare avem în atenţie şi agenţii economici, respectiv balastierele care şi la această oră fac obiectul unui control tematic şi bineînţeles ariile protejate care sunt  limitrofe şi sunt direct afectate vor fi verificate, pentru a a-i face pe administratori să conştientizeze că trebuie să le gestioneze corespunzător şi sunt direct vizate”, a declarat Mircea Paraschiv – comisar şef la Garda de Mediu Braşov.

El a precizat că sancţiunile prevăzute de lege pentru persoanele juridice variază între 20.000 şi 40.000 de lei, în funcţie de cantitatea de gunoi şi zona unde a fost aruncat. Persoanele fizice prinse că arunca deşeurile din gospodării pot primi amenzi de până la 2.000 de lei. Numai că aceştia, în mare majoritate nu le pot plăti.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button