STUDIU. Câți șacali aurii sunt în România?
Crispus NGO Sibiu și Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi au semnat zilele trecute un protocol de colaborare pentru următorii patru ani prin care se angajează să conlucreze în cadrul proiectului „Biodiversitatea și activitatea umană în relația cu hilacul (Canis aureus, L.1758) în România”, relatează turnulsfatului.ro. Obiectivul acestui proiect este de a determina numărul exemplarelor de șacal auriu care mai trăiesc în România.
Șacalul auriu este o specie înregistrată în România în urmă cu sute de ani, când i s-a și spus „hilac”, și considerată dispărută în țara noastră în epoca modernă.
În ultimii ani șacalul auriu a reapărut în județele din sudul țării și o dată cu el numeroase mituri. Mulți spun că a fost adus, alții cred că este dăunător pentru alte specii și că ar trebui împușcat.
Hilacul este o specie de interes comunitar la nivelul Uniunii Europene ce face parte din Anexa V a Directivei Habitate, alături de alte mamifere precum capra neagră sau dihorul de casă. Înainte de orice măsuri de management, conform normativelor legislative în vigoare, trebuie analizate efectivele prin monitorizare continuă.
În realizarea studiului, care debutează chiar astăzi, sunt implicați atât specialiști din cadrul AGVPS, cât și experți ai World Wild Found Romania, profesori ai Facultății de Biologie a Universității din Belgrad, cercetători ai Muzeului de Istorie Naturală din Sofia și ai Institutului Național de Cercetare Delta Dunării.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.