Eco

Sancţiune EXEMPLARĂ. Amendă de 10 milioane de dolari, pentru contrabandă cu lemn! „Când vine rândul Holzindustrie Schweighofer?“

 

În ultimii ani, subiectul defrişărilor ilegale şi a traficanţilor de lemn a fost intens discutat. Un raport recent al Curţii de Conturi Europene arată că România nu a pus încă pe deplin în aplicare Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul. De asemenea, în aceeaşi situaţie s-ar afla şi Grecia, Ungaria şi Spania. E posibil ca lemnul obţinut în mod ilegal să fie importat în continuare în UE prin intermediul acestor patru ţări, arată raportul.

Tot recent, The Environmental Investigation Agency (EIA) a anunţat ce se petrece în SUA, în acest domeniu: Lumber Liquidators a pledat vinovat pentru că a încălcat legea Lacey Act, importând ilegal parchet de stejar originar din Estul îndepărtat al Rusiei.

O mare corporație a fost găsită vinovată!

„Lumber Liquidators, cel mai mare retailer de parchet de esență tare din Statele Unite, a pledat vinovat pentru încălcări ale legii Lacey Act și va plăti peste 10 milioane de dolari amenzi și penalități. Aceasta este prima dată când o mare corporație americană a fost găsită vinovată de contrabandă cu lemn și încălcări ale legii Lacey Act, și este un puternic semnal de alarmă asupra faptului că în Statele Unite nu se vor mai face tranzacții cu bunuri furate“, arată Nostra Silva (Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România)..

În motivarea sentinței se confirmă afirmațiile inițiale ale EIA dintr-un raport din 2013, informaţii ce contraziceau declarațiile Lumber Liquidators care susțineau că nu au greșit cu nimic.

„Pe lângă amenzi și penalități, Lumber Liquidators va fi pusă sub control timp de 5 ani, până implementează un Plan de Conformitate cu Lacey Act. Dacă nu va implementa acest plan în 3 luni, companiei i se va cere să oprească importurile de parchet de esență tare până când Departamentul de Justiţie va considera că au atins planul de conformitate“, mai arată Nostra Silva. De asemenea, pe lângă amenzi și penalități, planul de conformitate va schimba radical modul de aprovizionare al companiei cu produse din lemn. „Adevăratele costuri vor veni din faptul că firma va trebui să justifice lemnul ieftin furat pe care îl are deja în stoc, sub atenta observație a Departamentului de Justiție“, spun ecologiştii de la The Environmental Investigation Agency.

„Când vine rândul Holzindustrie Schweighofer?“

Nostra Silva se întreabă retoric, în materialul despre cum anume pedepsesc americanii traficanţii de lemn, „Când vine rândul Holzindustrie Schweighofer?“.  Amintim că un ziar britanic a publicat zilele trecute un material despre defrişările masive care se fac în România, mai exact despre distrugerile făcute în ultimele păduri virgine din Europa. Astfel, compania austriacă Holzindustrie Schweighofer este acuzată de organizaţia non-profit Environmental Investigation Agency US (EIA) că a acceptat să cumpere lemne tăiate ilegal, scrie The Guardian. Holzindustrie Schweighofer are, printre altele, o fabrică de prelucrare a lemnului la Reci, judeţul Covasna.

Citiţi şi:

Raport: România nu aplică integral legislaţia privind copacii tăiaţi

Holzindustrie Schweighofer, acuzată din nou de distrugerea pădurilor din România


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare