Eco

Roșia Montană a fost propusă pentru Patrimoniul UNESCO

 

Roșia Montană a fost inclusă pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Anunțul Ministerului Culturii vine în ajunul Zilei Roșiei Montane pe care Campania Salvați Roșia Montană o sărbătorește prin evenimente culturale. 6 februarie este data primei atestări documentare a anticului Alburnus Maior, Roșia Montană de astăzi.

„Aceasta nu este doar un imens câștig pentru patrimoniul cultural, ci o mare victorie a societății civile, a miilor de oameni din țară și din străinătate care au cerut salvarea Roșiei Montane, au ieșit în stradă cerând să nu fie distrusă natura și cultura în favoarea mineritului cu cianuri”, a declarat Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior, conform rosiamontana.org.

Situl istoric Roșia Montană a fost atestat pentru prima oară pe 6 februarie 131 P.Ch., spun specialiştii. Experți de la universitățile Oxford și Leicester spun că la Roşia Montană au fost cele mai întinse şi mai cunoscute mine de aur romane.

În 2009 Asociația ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie) a înaintat Ministerului Culturii o propunere pentru includerea Roșiei Montane în Lista Indicativă pentru UNESCO. De atunci, „10 miniștri ai Culturii și-au declinat în această perioadă responsabilitatea de a analiza inițiativa, acordând în schimb prioritate planurilor de deschidere a exploatarii de aur pe bază de cianuri“, se mai arată pe site.

Acum, după ce Roșia Montană a intrat pe Lista Indicativă a României, urmează să se întocmească un dosar pentru susținerea candidaturii. Decizia finală privind nominalizarea pentru Lista Patrimoniului Mondial aparține UNESCO și se va lua în Franţa, pe baza acestui dosar.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button