Eco

Platformele de precolectare a deșeurilor trebuie dotate cu apă și sisteme de scurgere

  • braicata1_9.png
 

În sezonul canicular, lipsa facilităților necesare spălării și dezinfectării spațiilor de precolactare a deșeurilor menajere și reciclabile devine o problemă acută, atât pentru companiile care trebuie să asigure salubrizarea, cât și pentru populația care nu își dorește să se confrunte cu mirosuri neplăcute. În aceste condiții, singura soluție eficientă ar fi dotarea acestor spații, de către autoritățile locale, cu sisteme de alimentare cu apă și de scurgere a apelor reziduale.

„Sunt platforme de pe care se colectează și de trei ori pe zi, având în vedere faptul că spațiile de depozitare puse la dispoziție de primării sunt subdimensionate, comparativ cu numărul persoanelor pe care le deservesc. În aceste condiții e foarte dificil să asiguri o curățenie eficientă a acestor spații, în lipsa unei surse de apă și a unei scurgeri care să preia apele reziduale. Noi asigurăm spălarea și dezinfectarea acestor perimetre, chiar și de câteva ori pe săptămână în perioada verii, dar apa de pe platforme se scurge, în multe cazuri, pe asfalt sau pe spațiul verde din jurul platformelor, iar mirosul neplăcut persistă  și după salubrizarea containerelor și platformei”, a explicat managerul general al companiei de salubritate Brai Cata, Bogdan Constantinescu. 

Potrivit specialistului în colectarea deșeurilor, platformele de precolectare din zonele de locuințe colective ar trebui predate de către autorități, în administrarea companiilor de salubrizare, doar după ce sunt dotate cu apă și sisteme de scurgere pluvială. 

„Pentru a spăla și dezinfecta aceste platforme folosim mașini dotate cu containere de apă și cu instalații de presiune, dar acest lucru nu este la fel de eficient ca o sursă permanentă de apă. Se pierde timp și se consumă nu doar apă, ci și alte resurse, pentru transport și încărcare”, subliniază reprezentantul companiei.

O altă cauză importantă în generarea mirosurilor este și obiceiul generatorilor de deșeuri de a lăsa deschise containerele pentru precolectare – nu mai puțin de 90% din aceste pubele au capacele ridicate complet! -, după depozitarea fracției umede, în ciuda faptului că ar trebui să folosească fantele special prevăzute deasupra recipientelor, conform standardelor europene.

Pe lângă faptul că pubelele sunt lăsate deschise, platformele sunt accesibile oricui, fie că este arondat acelei platforme, fie că nu, iar acest lucru generează exces de deșeuri și o lipsă de responsabilitate care conduce la aruncarea gunoiului pe lângă recipiente sau chiar la marginea platformelor. 

Potrivit specialistului Brai Cata, companie care asigură servicii de salubrizare în județele Hunedoara, Brașov, Vâlcea, Brăila, Călărași și Giurgiu, o dată cu aplicarea Ordonanței 74 care va introduce sistemul plătești pentru cât arunci, această problemă va fi rezolvată prin interzicerea accesului necontrolat pe aceste platforme. Tot de atunci, deșeurile care vor fi depozitate pe lângă platformă vor putea fi facturate separat primăriei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button