Eco

Mining Watch România: „Cum să furi tot aurul de la Rovina“

 

O anchetă arată că o firmă înregistrată într-un apartament din Baia Mare vizează exploatarea a 116 tone de aur și 426 tone de cupru la Rovina (județul Hunedoara). Amintim că în mai 2015, reprezentanții Carpathian Gold au anunțat că „au primit licență de exploatare pentru proiectul Rovina, timp de 20 de ani“, de la statul român. Presa arăta la acea dată că firma avea probleme mari financiare.

„Acest comunicat a apărut în contextul în care Carpathian Gold are un ofițer de restructurare, numit de banca australiană Macquarie, pentru incapacitatea companiei de a restitui un împrumut de 207 milioane de dolari, necesar unui proiect în Brazilia“, conform Mining Watch România.

Carpathian Gold a obținut din partea Agentiei Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) licența de exploatare a aurului de la Rovina, la 20 de kilometri de Roșia Montană, prin intermediul subsidiarei Samax România.

„Samax a inițiat o serie e prezentări în comunitatea locală pentru a-i convinge pe săteni de beneficiile mineritului. Echipa Mining Watch Romania a participat pe 18 octombrie 2015 la o astfel de întâlnire publică. În urma participării a rezultat un proiect media care evidențiază promisiunile mincinoase ale Samax și sirul de companii offshore ce asigură fluxul de numerar pentru demararea proiectului minier“, arată Mining Watch România, într-un comunicat oficial semnat de Roxana Pencea.

„Carpathian Gold vede Rovina drept o mină bogată, cu rezerve impresionante de cupru. Sunt 22,4 tone de cupru comparat cu 6,1 tone de aur de extras pe an. Dar adevărata bogăției a Rovinei stă în aurul său. Valoarea metalelor, calculată la prețul pieței, este dublă pentru aur față de cupru, adică aproximativ 237 milioane de dolari/an pentru aur față de aproximativ 110 milioane de dolari/an pentru cupru“, se arată în analiză. De asemenea, se spune că: „în cazul în care declară faliment sau are loc un accident minier, Carpathian Gold va fi exonerată de orice responsabilitate“.

„Documentele de înregistrare obținute de la Registrul Comerțului din România și Insulele Virgine arată că, de fapt, există 3 companii offshore între Samax România SRL și Carpathian Gold Canada. Două dintre acestea, Carpathian Gold LTD și Samax România LTD sunt înregistrate în Insulele Virgine, iar Ore Leave Capital LTD este înregistrată în Barbados. Aceste companii LTD, ‘cu răspundere limitată’, beneficiază de scutiri de taxe, iar în cazul în care declară faliment sau are loc un accident minier, Carpathian Gold va fi exonerată de orice responsabilitate. Șirul companiilor deținute și deținătoare în cazul proiectului Rovina ajunge la cinci“, mai arată analiza Mining Watch România, printre alte aspecte.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button